TÜYAP Bursa 18. Kitap Fuarı açıldı
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi desteği ile düzenlenen Bursa 18. Kitap Fuarı, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.

Fuar 7-15 Mart tarihleri arasında 90 etkinlik, 365 yayınevi ve 600 yazara ev sahipliği yapacak.
Fuarın açılışında konuşma yapan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, "Yılın üçüncü kitap fuarının açılış törenine hoş geldiniz.Ülkemizde 400 bine yaklaşan kitap çeşidi bulunmakta. 2018 yılında ISBN (yeni başlık) sayısı 67.135 idi; tahminlerimize göre 2019 yılında yeni başlık sayısı da yine bu civarda olacak. Bandrol (üretim) verilerine göre, geçtiğimiz yılın toplam bandrol adedi (48 sayfa üzeri üretilen kitaplar için) 410.641.305 idi, 2019 sonu itibarıyla bu rakam 423.602.825 oldu. Geçen yıla göre 3,16 oranında artış var. Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılında 153.446.132 adet ücretsiz kitap dağıttı. Yayıncılarımızın ve MEB'in bastığı kitaplarla birlikte toplam üretimimiz 577.048.957 adet oldu. TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2019 itibarıyla nüfusumuz 83.154.997. Kişi başına düşen üretilen kitap sayısı 6,9 adet olarak gerçekleşti.
2019 yılında en dikkat çekici büyüme eğitim ve yardımcı kaynak kitaplarında gerçekleşti. 2019 yılı perakende büyüklüğünde eğitim ve yardımcı kaynak yayıncılığı yılı 44,25 oranında büyümeyle kapatarak sektörün de 52,99'nu oluşturdu. 2019 yılında açıklanan enflasyon oranının 11.84 olduğu göz önüne alındığında bu segmentte yaşanan büyüme çarpıcıdır. 200'ün üzerinde üniversiteye sahip ülkemizde yasa dışı fotokopi çekimleri nedeniyle can çekişen akademik yayıncılığımız pazarın ancak 1,93'ünü oluşturmaktadır. İthal yayınları ise 24,18'Iik büyümeyle pazardan 7,72 pay alabilmektedir. Özetle toplam 8.852 milyar TL büyüklüğe sahip yayıncılık sektörümüz geçen yıla göre 27,09'luk bir büyüme yakalamıştır. Bu da bağımsız yayıncılığımızın yaşanan kağıt ve döviz krizlerine rağmen okuruyla arasında kurduğu bağ ve dayanışmayla üretmeye ve kendini geliştirmeye devam ettiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.
Kitap fuarları, kültürel çeşitliliğin ve yayınlama özgürlüğünün korunması ve yaşatılması anlamında önemli alanlardır diyen Kocatürk, "Bölgenin kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayan, 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla hazırlanan Bursa 18. Kitap Fuarı'nda da bu çeşitliliği ve çok sesliliği gözetiyoruz. Fuar dokuz gün sürecek; panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 90 kültür etkinliği ve imza günlerinde yazarlar okurlarıyla buluşma fırsatı yakalayacak. Buradan tüm okurlarımıza "Kitap şenliğimize hoş geldiniz" diyorum ve herkesi Bursa 18. Kitap Fuarı'nda kitaplarla buluşmaya davet ediyorum.Fuarımızın ve şenliğimizin tüm meslektaşlarımıza, yazarlarımıza, çizerlerimize, çevirmenlerimize, yayın dünyasının çalışanlarına ve okurlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerine son verdi.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçarslan, "Kitap fuarları kitapların ve yazarların okuyucuyla buluşan özel platformlarıdır. Fuar boyunca sunulan eserlerden herkesin yararlanmasını diliyoruz. Tarih bize tüm başarıların altında büyük bir bilgi birikimi olduğunu göstermiştir, bilgiye sahip olan toplumlar dünyaya yön veriyor. Bizler de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak bilgiye ve insana değer veren bir anlayışa sahibiz. Kitap fuarları bu anlamda çok önemli, hepiniz hoş geldiniz" dedi.
"KİTAP OKUMAK EVRENİ OKUMAKTIR"
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Kılavuz, "Neden okumuyoruz? Neden fotokopilerle idare ediyoruz? Bu topyekûn toplumun problemi. Test yapmak yerine, karşılaştırmaya önem veren sorular sorarak yönlendirmede fayda var. İnsanın doğumundan ölümüne kadar, yaptığı eylemlerinin başında öncelikle okumak ve dinlemek gelir. Peki, neyi okumak? Yazılı kitapları okumak, evreni okumak. Evreni okuduğunuzda karşınıza bilim çıkacak. Bunun içinde alt yapıya ihtiyacınız var. Kitap burada karşımıza çıkıyor. Öğrenmeye başlarken yazarak, kitapla başlıyoruz. Başta Bursa kültürü, eğitim öğretim hayatı çok güzel bir faaliyet üretiyor. Bu fuar bize çok önemli katkılar sunacak" şeklinde konuştu.
"FUAR ÜLKEMİZE VE BURSA'MIZA HAYIRLI OLSUN"
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Demir, "Kültür bir milleti ayakta tutan ve birbirine bağlayan bir millettir. Kitap bir milletin yazılı ve derin hafızasıdır. Türk olarak çok güzel bir geçmişe sahibiz. Büyükşehir Belediyesi ve kurumların katkılarıyla düzenlenen kitap fuarı çok faydalıdır. Okuyucularımız sevdikleri yazarlarla buluşuyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne özel etkinliklerle buluşacaksınız. Fuar ülkemize ve Bursa'ya hayırlı olsun" dedi.
Girişin ücretsiz olduğu Bursa Kitap Fuarı her gün 10.00-19.30, kapanış günü olan 15 Mart tarihinde ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.