İstanbul'da 50 gün süren sır depremi kimse hissetmedi

'Earth and Planetary Science Letters' adlı jeoloji dergisinde İstanbul ile ilgili çok çarpıcı bir araştırma yer aldı. Buna göre 2016 yazında kimsenin hissetmediği gizemli bir deprem meydana geldi.

Gündem Yayın: 07 Şubat 2019 - Perşembe - Güncelleme: 07.02.2019 15:40:38
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
2167 okunma
Google News

'Earth and Planetary Science Letters' adlı jeoloji yayın İstanbul'da 2016 yılının yaz aylarında 5.8 büyüklüğünde bir 'deprem' yaşadığını yazdı.

Habertürk'te yer alan habere göre 'Yavaş deprem' olarak adlandırılan sarsıntının yaklaşık 50 güne yayıldığı, bu nedenle hissedilmediği belirtildi. Sarsıntının tehlikeli Kuzey Anadolu fay hattının bir göstergesi olup olmadığına dikkat çekildi.

Haberini 'Earth and Planetary Science Letters' adlı jeoloji yayınında yer alan makaleye dayandıran İngiliz The Guardian, depremin merkez üssünün, İstanbul'un birkaç kilometre güneyi olduğunu belirtti. Araştırmacılar, bu depremi bölgede inceleme amaçlı bir sondaj deliğindeki gerilme-ölçerden elde edilen veriyle saptadı.

ENERJİSİ AÇIĞA ÇIKSAYDI...

Deprem uzmanı Patricia Martinez-Garzon başkanlığındaki ekibin araştırmasına göre eğer bu yavaş deprem bir seferde enerjisini açığa çıkarsaydı, o zaman 5.8 büyüklüğünde bir yer sarsıntısı meydana gelmiş olacaktı.

Araştırmacılara göre 2016'daki bu yavaş deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yeniden hareketlenmesi anlamına gelebilir.

Garzon, "Bu, fay hattının diğer parçalarını kırılmaya yaklaştırmış olabilir, ancak resmin tamamını görmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var" dedi.

Jeologlara göre Türkiye üzerinde gerilme, Asya kıtasının Avrupa'ya ilerlemesinden dolayı doğudan batıya hareket ediyor.

Yavaş depremler, yer sarsıntısı sonucu enerjinin saniyelerden dakikalara değil, saatlerden aylara uzanan sürelerde açığa çıkması olarak tanımlanıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.