Uzmanlar uyardı! Marketler, koronavirüsün yayılması için ideal ortam

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada insanlar evlerine çekildi. Peki, sadece acil ihtiyaçlar ve market alışverişi için dışarı çıkan insanlar ne kadar risk altında? Uzmanlar, süpermarketlerin koronavirüsün yayılması için ideal bir ortam olduğuna dikkat çekip bu konuda alınabilecek önlemleri paylaştı.

Yayın: 27 Mart 2020 - Cuma - Güncelleme: 27.03.2020 15:25:47
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
862 okunma
Google News

Tüm dünyada milyonlarca insan, günlerdir evinden sadece süpermarkete gitmek için çıkıyor. Bu noktada, gidilen marketlerin ne kadar hijyenik olduğu sorgulanıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, koronavirüsün yayılması için market ortamlarının uygun olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

 

HER NOKTADA TEHLİKE VAR

 

Londra Hijyen ve Tropikal Hastalıklar Fakültesi'nden Prof. Sally Bloomfield, "Birçok insan raflardaki ürünlere, kasada alışveriş malzemelerinizi koyduğunuz banda, kredi kartlarına, park biletlerine, ATM tuşlarına, fişlere dokunuyor. Burada diğer insanlara çok yakın bir mesafede (ideali en az iki metre) olduğumuzdan söz etmiyorum bile." diyor.

 

''PAKETLERİ 72 SAAT BEKLETİN''

 

Prof. Bloomfield'a göre "sıfır risk" diye bir şey yok ve en büyük kaygı, diğer insanların elinin değdiği paketlere dokunmak. Bloomfield kutulardaki ya da paketlerdeki ürünler için, "Bu ürünleri ya 72 saat sonra tüketin ya da plastik ve cam kapları sulandırılmış çamaşır suyuyla temizleyin. Başkalarının dokunmuş olabileceği paketsiz gıdaları iyice yıkayın ve kurumaya bırakın." dedi.

 

ONLİNE SİPARİŞTE RİSK DAHA AZ

 

Alışverişinizi evinize getirtmek süpermarkete gitmeye kıyasla daha az riskli. Burada tek risk gıdanın ya da paketin üzerinde virüs olması ya da teslimatı yapan kişiden virüs kapma olasılığınız. Gıda Güvenliği Uzmanı Dr. Lisa Ackerley, bunun için teslimatı yapacak kişiye zile bastıktan sonra geri çekilmesini isteyeceğiniz bir not bırakılmasını öneriyor.

 

''YÜZEYLERİ ÇAMAŞIR SUYU İLE SİLİN''

 

Riske açık ya da yaşlı kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan gönüllü grupları için de aynı risk söz konusu. Warwick Tıp Fakültesi'nden Dr. James Gill, "Sulandırılmış çamaşır suyuyla yüzeyler silinirse virüs bir dakika içinde etkisizleşir." dedi. Bazı uzmanlar, salgın sırasında plastik poşetlerin sadece bir kez kullanılmasını öneriyor.

 

''YEMEĞE ELİNİZİ SÜRMEYİN''

 

Birçok lokanta, işleyişini paket servise göre yeniden düzenledi. Güvenilir zincir ve lokantaların yiyecekleri profesyonel ve hijyenik koşullarda hazırlama olasılığının yüksek olması nedeniyle paket servisinde riskin çok az olacağı düşünülüyor. Prof. Bloomfield paketlerden kaynaklanabilecek riskin asgariye indirilmesi için, "Yiyecekleri temiz bir kaba boşaltın. Boş kapları hemen atın ve ellerinizi yıkayın. Yemeği kaptan tabağa çatal ve bıçak kullanarak aktarın, yemeğe elinizi sürmeyin. Ayrıca soğuk ya da çiğ yiyecekler sipariş etmeyin. Örneğin pizza sipariş ettiyseniz ve iyice güvende olmak istiyorsanız, pizzayı birkaç dakika mikrodalgada ısıtabilirsiniz." dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.