Türkiye'nin en büyük mağaralarından fakat giren pişman oluyor

KARABÜK'te Türkiye'nin en büyük dördüncü büyük mağarası olarak bilinen Bulak (Mencilis) Mağarası'nın içine girenler, gördükleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Gündem Yayın: 19 Eylül 2019 - Perşembe - Güncelleme: 19.09.2019 13:01:54
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1322 okunma
Google News

Safranbolu ilçesinde bulunan Bulak Mağarası, yılın her ayı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Ancak mağaraya giren kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yazılan yazılar, mağaranın heybetini ve tarihini bir anda alt üst ediyor.

 

Yazılan yazılar nedeniyle bugünkü halini 3 milyon yıl önce almış mağaranın içine girişlerin artık sadece rehberle yapılması kararı alındı. Öte yandan 6 kilometre uzunluğundaki mağaranın sadece 400 metrelik kısmı ziyaret edilebiliyor.

 

 

Sevgilisinin adını yazmış, üşenmeyip karalamış: Eyüp Bahçeci, rehberliğini yaptığı ziyaretçilere yazıları göstererek, "Sadece yazı değil, sevgilisinin adını yazmış. Ayrıldıktan sonra üşenmeyip, gelip, üzerini karalamış." ifadelerine yer verdi. Bahçeci, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

 

 

Ömrü tamamen durmuş: "Böyle bilinçsizlik olamaz. Yazıların yazıldığı şu oluşum için söylüyorum; yaklaşık 1,5- 2 milyon yılda oluşan bir oluşum ve maalesef insan elinden bulaşan bakteriler yüzünden bu oluşumun ömrü tamamen durmuş durumda. İnsanları bu konuda biraz daha bilinçlendirmek amacıyla rehbersiz girişleri yasakladık"

 

 

Mağaranın özellikleri
Türkiye'nin 4'üncü büyük mağarası Bulak (Mencilis) Mağarası'na, gezi amaçlı ziyaret edenlerin yanı sıra nefes darlığı, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini düşünerek, yılda yaklaşık 150 bin kişi geliyor. 

 

6 kilometre uzunluğundaki mağaranın sadece 400 metrelik kısmı ziyaret edilebiliyor. - Mağarada sarkıt, dikit, sütun, küçük yer altı nehri, şelale ve 2 göl bulunuyor. 

 

Dipnot olarak ise yeni girişler, rehber eşliğinde 15 dakikada bir, gruplar halinde yapılmaya başlandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.