Türk-İş, açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Asgari Ücret Komisyonu Toplantısı sonrası açıklanan rakama muhalefet edip masadan kalkan Türk-İş'in araştırmasına göre, Aralık ayında 4 kişilik bir aile için "açlık sınırı" 2 bin 162 lira 70 kuruş, "yoksulluk sınırı" ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak tespit edildi.

Ekonomi Yayın: 27 Aralık 2019 - Cuma - Güncelleme: 27.12.2019 12:36:28
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1323 okunma
Google News

Asgari Ücret Komisyonu Toplantısı sonrası; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılında asgari ücretin 2324 TL olarak açıkladı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise karara muhalefet ederek masadan kalktı. Asgari ücrete yapılan zammın yeterli olmadığını düşünen Türk-İş, Aralık ayında 4 kişilik bir aile için açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı.

 

AÇLIK SINIRI 2.162 LİRA, YOKSULLUK SINIRI 7 BİN 44 LİRA

 

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı araştırması' aralık ayı sonuçları açıklandı.

 

Araştırmaya göre, aralık ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı' 2 bin 162 lira 70 kuruş olarak belirlendi.

 

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen 'yoksulluk sınırı' 7 bin 44 lira 62 kuruş oldu.

 

Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 2 bin 649 lira 75 kuruş olarak hesaplandı.

 

GIDA ENFLASYONU 11.41

 

Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı önceki aya göre 2.85 oranında arttı. Bu yıl fiyatlardaki artış yüzde 11.41 oranında gerçekleşti.

 

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı da yüzde 11.41 olarak hesaplandı.

 

Araştırmaya göre, süt, yoğurt, peynir grubunda süt ve peynirin fiyatı aynı kalırken, yoğurt fiyatında artış yaşandı. Kıyma ile kuşbaşı et fiyatında bu ay artış tespit edilirken, sakatat ürünlerinin fiyatı değişmedi.

 

Tavuk fiyatı düşük de olsa artarken, balık fiyatı geçen ayın tersine bir gelişmeyle hamsi ve istavritteki artışa bağlı olarak yükseldi.

 

MANAV REYONU FİYATLARI

 

Yumurtanın fiyatı bu ay tanede 5 kuruş geriledi. Bakliyat ürünlerinden kırmızı ve yeşil mercimek fiyatında artış belirlenirken diğerleri aynı kaldı.

 

Gıda harcamasında günlük tüketimi sık olan yaş sebze ve meyve fiyatlarında önemli bir değişiklik görülmedi.

 

Ailenin harcamalarında önemli ağırlığı olan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 5.46 lira olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 5.75 TL'ye yükselirken, meyve ortalama kilogram fiyatı 4.81 liraya geriledi.

 

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek ve makarna fiyatı aynı kalırken diğer ürünlerin fiyatında artış yaşandı.

 

Tereyağı fiyatı kilogramda 4 lira artarken, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin fiyatında artış görülürken, yağlı tohum ürünlerinden fıstığın fiyatı arttı, fındığın fiyatı geriledi, diğerleri değişmedi.

 

Çay ve ıhlamur fiyatı ile baharat fiyatları aynı kaldı. Şeker ve tuz ile bal, reçel, pekmez ve salça yine fiyatı değişmeyen ürünler arasında yer aldı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.