Tam 7500 yıllık kafatası...

Bilim insanları, 1996 yılında İspanya'da keşfedilen 7500 yıllık kafatasının üzerinde aylarca yaptığı çalışmalar sonucu, kemik parçasını Neolitik dönemde yaşamış bir kadına dönüştürdü.

Bilim Yayın: 20 Eylül 2019 - Cuma - Güncelleme: 20.09.2019 10:34:37
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
2984 okunma
Google News

Bilim dünyası her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Son olarak Cebelitarık'ta gerçekleştirilen bir çalışma, bilimin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor. 1996 yılında bulunan bir kafatası yeniden modellenerek, 7500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzünü ortaya çıkardı. 

 

Yeniden modelleme ile altı aylık bir çalışmanın sonunda meydana gelen kadına ‘Calpeia’ ismi verildi. Yüz modeli çıkarılan Calpeia'nın öldüğünde 30-40 yaş aralığında olduğu düşünülüyor.

 

Calpeia'nın yüz modelinin çıkarılması için DNA'sının bir kısmından alınan bir parça analiz edildi. Yapılan analizin ardından 3 boyutlu bir modelleme işlemi yapılarak Calpeia'nın yüz modeli ortaya çıkarıldı.

 

'Bölgenin yerlisi olabilir' deniyor: Kafatası üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, Calpeia'nın Cebelitarık bölgesine Anadolu'dan gelmiş olabileceğini ya da Cebelitarık bölgesinin yerlisi olduğunu düşünüyor.

 

Kadın hakkında çok şey biliniyor: Cebelitarık Ulusal Müzesi'nde görevli Clive Finlayson, “Kafatasından DNA elde edebildik. Bu sayede kadın hakkında birçok şeyi biliyoruz. Onun bir kadın olduğunu, siyah saçları ve koyu gözlere sahip olduğunu biliyoruz” dedi.

 

Anadolu kadını: Finlayson, kadının kökenlerine baktıklarında şaşırdıklarını söylüyor. Finlayson, “Asıl ilginç olan, kökenlerine baktığımızda, genlerin yüzde 10'unun yerli avcı toplayıcılardan olduğu, fakat genlerin yüzde 90'ının Anadolu kaynaklı olduğunu belirledik” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.