Sağlıklı bir birey olma yolunda beslenmenin yeri

Toplum sağlığını etkileyen başlıca iki önemli etmen vardır. Kalıtım ve çevre… Çevresel koşullar arasında bireyin yaşamına yön veren en önemli etmenlerden biri beslenmedir.

Sağlık Yayın: 26 Ekim 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 26.10.2020 10:00:40
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
921 okunma
Google News

Sağlıklı beslenme, günümüzde oldukça ilgi gören bir konu olmasına rağmen kaç kişinin gerçekten sağlıklı beslendiği tartışılır. Yeterli ve dengeli beslenmekle mümkün olan sağlıklı beslenme, ancak yaşam biçimi haline getirmek amaçlandığında sürdürülebilir olur. Yeterli ve dengeli beslenmek ise besin ögelerini vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarda kendisine sağlamamızla gerçekleşebilir. Temel besin ögelerimiz; karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller ve sudur.

 

Vücudumuzu oluşturan hücreler düzenli çalışabilmek için tüm besin ögelerine ihtiyaç duyar. Bu besin ögelerini gerektiğinden eksik aldığımızda yetersiz, fazla aldığımızda dengesiz beslenmiş oluruz. Bu iki durum doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli hastalıkların görülmesine sebep verir. Vitamin- mineral yetersizliğine bağlı gelişen pellagra, beriberi, skorbüt gibi hastalıklar ve protein-enerji yetersizliği hastalıkları doğrudan yetersiz beslenme ile ilgiliyken; obezite, enfeksiyon hastalıkları, arteriosklerotik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, osteoporoz, karaciğer ve böbrek hastalıkları ise dolaylı olarak yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşur.

 

Uygulanan diyet ve hastalık arasındaki ilişkiyi öğrenir ve beslenmemizi bu doğrultuda değiştirebilirsek tüm bu hastalıkların oluşumunu engelleyebilir, geciktirebilir veya oluşan hastalığın semptomlarını en aza indirebiliriz.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.