Ölüm tuzağına dikkat! Sahte içki nasıl anlaşılır?

Yılbaşı yaklaşırken yurdun dört bir tarafından binlerce litre, 10 binlerce şişe sahte içki ele geçirildiğine ilişkin haber yağıyor. İçki simsarlarının tek bir hedefi var, size sahte içki içirip para kazanmak.

Gündem Yayın: 13 Aralık 2019 - Cuma - Güncelleme: 13.12.2019 09:25:05
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1804 okunma
Google News

Normalde alkollü içkilerin üretiminde etil alkol kullanılıyor. Özellikle son yıllarda evde üretilen rakı ve etil alkol sık sık gündemde. Ancak piyasada etil alkolün de sahtesinin bulunabildiğini unutmamak gerekiyor.

 

Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol ise çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Kimyasal ürünlerde, endüstride kullanılıyor. Gıda maddelerinin üretiminde kullanılması yasak. Sahtekârlar metil alkolü normal alkolün içine katıyor. Böylece tüketici gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirlenme yaşanıyor.

 

BU AYRINTILARA DİKKAT!

 

1-  Türkiye’de orjinal distile içkilerin cam ambalaj dışında satılması yasaktır. Diğer tüm ambalajlarda satılan distile içkiler sahte ya da kaçaktır.

 

2- Şişenin daha önce kullanılmış olup olmadığına veya bu izlenimi verip verilmediğine bakılmalı.

 

3- Fiyatı piyasa fiyatlarının çok altında olan bir üründen şüphelenilmelidir. Alkollü içkiler üzerinde yüksek vergiler olduğu için alkollü içki fiyatlarında yüksek miktarda iskonto yapılamaz. Dolayısıyla normal fiyatından çok düşük ürünler sahte olma olasığı yüksek ürünlerdir.

 

4- Alınan üründe, şişenin görüntüsünde, bariz hatalar ve deformasyon gibi bozukluklar varsa güvenlik adımları kontrol edilmelidir.

 

5- Restoranlarda şişenin önünüzde açılmasını isteyin. Ayrıca şişenin sıvı miktarı gözle görünür şekilde standart düzeyin altında ya da üstündeyse uyanık olun. (Fabrikalarda üretilen orijinal ürünlerin içindeki sıvı miktarı otomatik olarak ayarlanmaktadır.)

 

6- Kapağı açık olan alkollü ürünü kesinlikle almayın.

 

7- Kapağı kapalı olan, ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki alkollü ürünler kesinlikle tüketilmemeli.

 

8- İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalı.

 

9- Şişenin kapak kodu ve boyun kodu birbirini tutmalı.

 

10- Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edin

 

11- Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişelerden uzak durun.

 

12- Alkollü içkileri, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan almalısınız,

 

13- Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmeli.

 

14- Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmeli.

 

15- Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemeli

 

16- BÜİS kontrolü yapın.

 

BÜİS NEDİR? 

 

Orijinal ürünlerin üzerinde 14 basamaklı bir kod numarası bulunmaktadır. Bandrollerin üzerinde yer alan 14 basamaklı kod numarası  www.buis.com.tr adresinden veya 2847 numaralı telefona SMS ile gönderilerek, veya  Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akıllı telefon kare kod doğrulama aplikasyonu üzerinden kontrol edilebilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.