Kapalı Maraş'a iki hafta içinde giriliyor!

Bir dönemin gözde tatil mekanlarından biri olan ancak 1974'ten bu yana kapısında 'Girilmez' tabelasının bulunduğu Maraş, yakında yeniden kullanıma açılacak.

Dünya Yayın: 12 Temmuz 2019 - Cuma - Güncelleme: 12.07.2019 17:39:05
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
3243 okunma
Google News

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan Maraş'ın açılması yönündeki süreç bugün başladı. KKTC hükümeti, 1974'ten beri kapalı olan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş'ın açılması yönünde ilk toplantısını gerçekleştirdi.

 

Toplantıyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, gelecek haftanın yoğun geçeceğini ve ardından arazide çalışmalara başlanacağını duyurdu. Ayrıca Kapalı Maraş'a 2 hafta içinde girmesi beklenen ekibin, bilimsel verilerle çalışmalara başladığı belirtildi.

 

Hayırlı şeyler olabilir: KKTC Başbakanı Ersin Tatar da Kapalı Maraş'ın Rumlara iadesinin söz konusu olmayacağını söyledi. KKTC medyasına açıklama yapan Tatar, şunları kaydetti: Bu süreci iyi yönetebilirsek Maraş'ta çok iyi, hayırlı şeylerin olabileceği düşüncesindeyiz.

 

Hak sahiplerine hak sağlayacak: Maraş'ın daha fazla kapalı kalması artık mantıksızlıktır; çünkü bir görüşme süreci yok, anlaşma noktası yok. Anlaşma vaadi hiç görünmüyor. Dolayısıyla bu şekilde açılması yasal hak sahiplerine hak sağlayacak.

 

 Maraş neden kapalı?: Peki bir zamanlar lüks otomobillerin, pahalı evlerin, ülkenin en iyi plajlarının ve Hollywood yıldızlarının da gözdesi 7 yıldızlı otellerin bulunduğu Maraş'a ne oldu? Bu şehir, Kıbrıs'ın 1974'te bölünmesinden önce Maraş (Varosha), Gazimağusa'nın (Famagusta) yıldızı parlamış kıyı beldesiydi.

 

Ünlü isimlerin uğrak yeri: Adanın en iyi plajlarına sahip bölge, zenginlerin ve ünlülerin akın ettiği bir yöreydi. Richard Burton ve Brigitte Bardot, bu kıyılarda görülmüştü. Elizabeth Taylor'un gözdesinin, Kennedy Bulvarı'ndaki Argo oteli olduğu söyleniyordu.

 

Toprakları kuşatıldı: Ancak 40 yıl önce, uzun yıllar süren toplumlararası şiddet olayları ardından adada, Yunanistan'daki cuntanın desteğinde bir darbe düzenlenmiş, ardından da Türkiye, askeri güçlerini adanın kuzeyine çıkarmış ve buradaki toprakları ele geçirmişti.

 

Türk askerleri Rumların yaşadığı Maraş'a yaklaşırken, kent halkı, durum sakinleşince geri dönmek niyetiyle kaçmıştı. 

 

Ancak Maraş, Türk birliklerince tellerle çevrelenmiş ve o günden bugüne bir hayalet şehre dönüşmüştü.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.