'Laf değil hizmet üreteceğiz'

Bursa'nın mücevher ilçesi Mudanya'nın herkesin kalbinde yeri ayrıdır. Güzelliği, havası, insanıyla tam bir dünya kenti olan Mudanya'da 31 Mart yerel seçimleri için belediye başkan adayları projelerini birer birer açıklıyorlar. AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı olan Dr. Ahmet Murat Ünal bu adaylardan biri ve aslında en iddialı olanlarından biri. Çünkü kendisi de Mudanyalı olan Ünal, kentin insanını çok iyi tanı- yor. Mudanyalılar da onu yakından tanıyorlar.

Yayın: 08 Mart 2019 - Cuma - Güncelleme: 08.03.2019 20:04:27
Editör -
Okuma Süresi: 14 dk.
3304 okunma
Google News

Kumyakalı bir ailenin oğlu olan Dr. Ahmet Murat Ünal, tıp doktorluğu kariyeri boyunca Artvin, Hakkari Çukurca gibi Anadolu bölgelerinde görev yaptı.

İl Sağlık Müdürlüğü, Bursa Tabip Odası Başkanlığı, AK Parti İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyeliği ve AK Parti Mudanya İlçe Başkanlığı görevlerini doktorluk mesleğinden emekli olduktan sonra icra etti.

Şimdi Mudanya Belediye Başkanlığı için aday olan Ünal, eşi Nazlıgül Ünal ile kolkola çıktığı zorlu yolculukta inancını kaybetmeden amacına doğru ilerliyor.

Spora, hayvan sevgisine ve en önemlisi evine eşine çok değer veren Dr. Ahmet Murat Ünal, Mudanya'nın diyalog eksikliği sorununu çözmeye talip olduğunu belirtirken özellikle altyapı, depremsellikte yerinde yenileme ve turizm konuslarındaki projeleriyle çoktan Mudanyalıların gönüllerini fethetmiş bile. Hayvan barınağı ve ambülansı, Tirilye deniz otobüsü servisleri, dev karavan park kuruluşu, metro hattının Mudanya'ya ulaşmasının planlanması gibi ufuk açan projeleriyle modern bir beyefendi ve Bursa sevdalısı bir görev adamı olan Dr. Ahmet Murat Ünal gelecek projeksiyonunu anlattı.



Sayın Ahmet Murat Ünal Mudanya'nın eski ailelerinden birine üyesiniz. Siz Mudanya'yı ve Mudanyalıları tanıyormusunuz?

Mudanya'yı en uç noktasına, hücrelerinin içindeki öze kadar çok iyi tanıyorum.

Kumyakalı bir ailenin çocuğu olarak 1800'lü yılların başına kadar resmi belgelerde kayıtlarımız var. Bütün hayatımız burada geçti. Mudanyalılar sevgi, saygı, kalp kırmadan geçirilen günler ister. Mutlu bir yaşam sürmeyi ve birbirleriyle ilişkilerinin iyi olduğu top- lumsal kaynaşmayı ister Mudanyalılar, çünkü hem yerli kültürü var hem de mübadil kültürü var. Bu kültürde yan komşunun çocuğunu kendi çocuğundan ayırmayan bir anlayış vardır. Komşuluk çok kuvvetlidir.Aynı yapı Güzelyalı'da da geçerlidir.

Siz yıllarca hekimlik yaptınız ve insanların sorunlarını çok iyi biliyorsunuz. Sonrasında siyasetle ilgilendiniz. Hem il hem de ilçe bazında sorumluluk lar aldınız. Mudanya'nınsorunlarını en iyi bilen insanlardan biri olduğunuzu söyleyebilir miyiz?

Ben 76 yılından itibaren Bursa'nın hem sosyal hem ekonomik hem de siya sal hayatını çok iyi gözlemledim.Güncel tarihi de gördüm. 80 öncesini ve 80 sonrasını, darbeleri gördüm. 80 ve 2000 yıları arasında hem demografik anlamda hem de sosyo-ekonomik anlamda inanılmaz değişimler yaşadık. Bursa demokrasiye hep inanmıştır. Kentte farklı görüşleri ötekileştirmeyen, gerilime müsaade etmeyen bir anlayış hakimdir.

Mudanya'da da durum böyleydi. Rahmetli Özhan Canaydın ile yaptığımız sohbetlerde unutamadığım bir saptama vardı:

“Bak, Bursa'da Türkiye'nin her ilinden insan vardır”... Hakikaten kentimiz üretim anlamında ülkenin en verimli kentlerinden biridir. Bana göre Bursa'nın gücü,ticaretten ve sosyal yapıdan gelmektedir. Bu çeşitliliği bir güce dönüştüren, Balkanların çalışkan insanlarının sığındığı ve sonrasında olumlu anlamda dönüşen bir kenttir Bursa. Bursa'nın bugünkü durumu aslında Türkiye'nin gelmek istediği bir noktadır. İşte bu noktada Mudanya ilçemizin daha iyi günler görebilmesi için kollarımızı sıvayarak, geçmiş deneyimlerden beslenerek Belediye Başkanlığı görevine talip olduk.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Bursa'nın gelişimine olan katkısı sizce tatmin edici mi?

Benim Mudanya Belediye BaşkanAdayı olduğum partim Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Bursa'ya çok büyük katkıları oldu. Rakamlarda bunu gösteriyor. Son 16 yılda, merkezi bütçeden Bursa'ya 50 katrilyon liralık bir katkı oldu. Bu yatırımlar sayesinde yollarla ilgili sorunlar bitirildi. Bir hekim olduğum için öğrencilik yıllarımızda hayal ettiğimiz noktanın çok ötesine geçildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Burada 1355 yataklı Şehir Hastanesi yapılıyor. Mudanya'da Göynüklü kavşağında oldukça donanımlı bir devlet hastanesi bulunuyor.

112 Acil ve Aile Hekimliği uygulamalarında Avrupa standartlarının üzerindeyiz şu anda. Bu durum halkımız tarafından net bir biçimde anlaşılıyor.

'Mudanya turizmin markası olacak'

Gelelim Mudanya'ya... Sizin Mudanya'da eksikliğini hissettiğiniz şey nedir?

Buradaki en önemli sorun diyalogsuzluktur. Dostane ilişkilerin son beş yılda ideolojik ayrıma doğru sürüklenme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Yapılacak ilk iş Mudanya'nın, Burgaz'ın, Tirilye'nin dokusuna uygun olan bu kardeşlik hukukunun yeniden tesis edilmesidir. Yerel yönetim, sivil toplumla, esnafla kavgalı olamaz. Böyle bir durumda istediğniz yatırımı yapsanız bile insanlar mutlu olamaz. Bu iyileştirme hamle si sadece duruşla ilgilidir.Öncelikle belediye başkanı koltuğunun gücünü vatandaşın refahı ve mutluluğu için kullanacağınızı hisstridiğiniz zaman sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Mudan- 
ya'da belediye binasında kapılar kaldırıldı ama yetkililere ulaşmak mümkün değil. Önce kafalardaki bariyerleri ortadan kaldırmak gerekiyor.

Laf değil hizmetlerin konuşulduğu ben değil biz anlayışının hakim olduğu bir çalışma mantığınız olacağını iddia ediyorsunuz? Bu konu daki adımlarınız neler olacak?

1999 depreminde ben İl Sağlık Müdürü olarak görev yapıyordum. O geceyi ve ondan sonraki 2 aylık süreci yöneten valilikle beraber devletin en üst konumundaki görevlilerden biriydim. Ozaman hiçbir altyapımız yoktu ama şimdi AFAD'ımız var ve şu anda çok donanımlıyız. Beklenen Büyük Marmara Depremi'ne hazırlıklı olmamız gerekiyor. Burada çok ciddi bir envanter çalışması yapıldı. Bu anlamda yerel yönetimin bu işin lokomotifi olması gerekiyor. Ancak son beş yıllık süreçte hiçbir şey açıklanmadı. Özellikle 1999 depreminden önce inşa edilmiş yapılar için yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm çalışmalarına hızla başlayacağız. O mahallelinin görüşü doğrultusunda, onlarla mutabık olarak elbette, çalışmalar yapacağız. Şunu çok iyi biliyorum ki vatandaşa rağmen hiçbiriş yapılamaz. Bununla ilgili çok ciddi bir yol haritası hazırlamak gibi bir hedefimiz var.

‘Gençler geleceğimizdir’

Sayın Ünal, geleceğimiz gençlerimiz için çok aydınlık olmalı diyorum. Siz Mudanya'nın genç insanları için neler tasarlıyorsunuz?

Spor ile ilgili amatör kulüplerimiz var. Onlara kaynaklar aktarmak istiyorum. Güzelyalı Burgazspor, Mudanyaspor, Tirilyespor bu kentin büyüklerinin çok çaba harcayarak kurduğu adeta yoktan var ettiği kulüplerdir. Son dönemde bunlar çok ihmal edildi. Bunlara yasal bütçelerini aktararak başarılarını artırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca kültür ve sanat hayatımıza yatırım yapmayı sürdürmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Genç insanların kaliteli zaman geçirerek gelişimlerini sürdürecekleri atölyeler, kurslar düzenleyeceğiz. Mudanya'da artık yüzlerin gülmesini istiyoruz. Bu amaçla 11 Mart günü Mudanya'da bir basın toplantısı düzenleyeceğiz ve vatandaşlarımıza projelerimizi ayrıntılarıyla anlatacağız.

Güney çevre yolu geliyor

Mudanya ve Bursa'nın bağlantısında özellikle trafik yoğunluğu anlamında bir çalışma yapmayı düşünüyormusunuz?

31 Mart'tan sonra bizim çok ciddi hedeflerimiz var. Bursa'dan Emek istasyonuna kadar gelen raylı sistemin devam ettirilerek en azından Mudanya'ya kadar olan kısmının planlanmasının önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde yapmamız gerekiyor.Neden? Hemen Çağrışan köyünün arkasında 15-20 Bin öğrencinin eğitim göreceği Mudanya Üniversitesi'nin inşaatı yükseliyor.

Mudanya Hastanesi'nin altından Trirlye'nin çıkışına kadar, Kaymakoba'nın altına kadar olan yerde Mudanya'nın Güney Çevre Yolu'nun planlanmasının yapılması lazım. Mudanya bunları ıskalamamalıdır.

Üreticiye soğuk hava deposu

Tarımcılık, zeytincilik ve zeytinyağı konularında projeleriniz varmı?

Ben zeytin üreticisiyim. Zeytin ve zeytin üretimi eşim Nazlıgül Ünal ile bizim yaşam tarzımız haline geldi. Eşim ile birlikte zeytinyağı üretiminde markalaşma noktasında önemli adımlar attık. Hatta birçok ödüller aldık. Burada dünyanın en kaliteli zeytinleri çıkıyor. Mudanya'dan ve Kumyaka köyünden büyük mavnalarile İstanbul'a yüksek hacimli incir, üzüm ve zeytin aktarımı olurdu. Osmanlı zamanlarından bugünlere kadar bölgemiz meyvecilik ve zeytincilikte çok bereketli ola gelmiştir. İncir üreticisi olan köylerile konuşup büyük bir soğuk hava deposunun kurulabilmesi adına adımlar atacağız ve bu projeyi Tarım AŞ aracılığıyla hayata geçireceğiz. Bu verimliliğin artırılarak devam ettrilmesi için gerekli bilimsel çalışmaları tamamlayıp tanıtım çalışmalarını da sürdüreceğiz. Mudanya'nın verimli topraklarının korunması için elimizden geleni yapacağız.

Turistik manada geliştirmeyi planladığınız düşüncelerne durumda? Türkiye ve dünyaya Mudanyamızın adını daha çok duyuracakmısınız?

Mudanya'yı Büyükşehir'den ayırmamak gerekir çünkü Büyükşehir Belediyemizin hedefleri arasında turizm gelirlerinin yüzde 300 artırılması gibi bir hedef var. Hemen önümüzdeki Güzelyalı Yat Limanı ile ilgili 12-13 milyon dolarlık yatırım hedefiyle çok ciddi bir proje hazırlandı. Kumyaka'da güzel 4-5 milyon dolarlık bir marina projemiz var. Bunlar gerçekleşirse deniz turizminde çağ atlayacağız. Turizm hakkında konuşuyorsak, Tirilye'den bahsetmeden geçemeyiz. Bir tarih ve doğa harikası olan Tirilye'de altyapı sorunu yaşanmaktadır. Bu altyapı sorununun çözülmesinin akabinde konaklama ile ilgili sorunları da çözümlemek gerekecektir. YineGemlik körfezinde BUSKİ eliyle 65 milyon liralık bir arıtma tesisi yapıldı. Denizin temizlenmesi sayesinde olta balıkçılığı ve sualtı fotoğrafçılığı anlamında güçlü adımlar atılabilecektir. Yerli-yabancıturizm konusunda Mudanya'da Tirilye'de bulunan bir alanda karavan parkı yaparak yenilikçi bir girişim gerçekleştireceğiz. Bütün bunların ötesinde, BUDO seferlerine Tirilye iskelesini de ekleyerek, bu eşsiz dokuyu turizme daha fazla katkı sağlayacak biçimde kullanabileceğiz.


Modern bir Bursa ailesi

Doktor Bey, Mudanya'daki seçmen profili Bursa'nın diğer yerlerindekilerden farklı. Modern bir aile yapınız var. Eşiniz de sizin çalışmalarınızda destek oluyor mu?

Bu soruyu kendisine sorsanız daha doğru olur bence. (Gülüyor ve sözü eşi Nazlıgül Ünal'a veriyor)



Nazlıgül Hanım, bu zorlu seçim sürecinde eşinizin çalışmalarına siz de katılıyor musunuz?

Elbette katılıyorum. Murat Bey, ben onu tanıdığımda Muradiye Devlet Hastanesi'nde görevli hekim idi. Hastanede 2-3 gün üst üste nöbet tuttuğu oluyordu ve çok yorgun dönüyordu evimize. Ancak yine de asla düşük moralle eve gelmezdi. Hala
da öyledir. Çevresindeki herkesi motive edebilen bir yapısı vardır. Belki de önce kamuda ve emeklili- ğinin ardından siyasette bu kadar önemli görevler üstlenebilmesinin nedeni budur. Bana olan desteği de sonsuzdur. Bu konuda beni hep cesaretlendirmiştir. Hatta bir zey-tinyağı markası oluşturmamda bana inanılmaz cesaret vermiştir.

Ben de hem Ankara Koleji eğitimim, Ankara Üniversitesi İtalyan Dili bölümünü bitirişim ve ardından New York Üniversitesi'ndeki Pazarlama İletişimi eğitimimin verdiği bilgi ve özgüven ile işlerimize dört elle sarıldım. Murat Bey'in insan sevgisi beni hep gururlandırmıştır. Ancak bir de küçük dostlarımıza olan sevgimiz vardır... Şu anda evimizde 3 kedimiz var ve ikimiz de kedilerimizle çok güzel bir hayat yaşadığımızı düşünüyoruz. 

Ayrıca Kumyaka'da iki atımız var ve Pazar sabahları at binmeye gitmekten çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Başbaşa kaldığımız zamanlarda hayvan sevgisin den söz etmeyi sevdiğimiz kadar ideoloji gözetmeden okuduğumuz kitapları birbirimizle paylaşmamız da beni çok mutlu ediyor. Yani Mudanya Belediye Başkanı Adayımız Dr. Ahmet Mu- rat Ünal, hem çok sosyal olmayı seven ama bir yandan da evinde zaman geçirmekten hoşlanan çağdaş bir beyefendidir benim için.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.