'ABD, Erdoğan’a ne istediyse verdi'

ABD ile varılan mutabakat uyarınca Barış Pınarı Harekâtı’na 120 saat ara verilmesi dış basında geniş işlendi. Batı basınında mutabakat ile ilgili olarak “Türkiye’nin istediğini aldığı” yönündeki değerlendirmeler öne çıktı.

Gündem Yayın: 19 Ekim 2019 - Cumartesi - Güncelleme: 19.10.2019 08:48:47
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
970 okunma
Google News

ABD ile Türkiye’nin önceki akşam vardığı 13 maddeli mutabakat dış basında geniş yankı buldu. Amerikan New York Times gazetesi anlaşmayı, “Türkiye’nin Donald Trump’a zaferi” başlığıyla duyurdu. Haberin spotunda, “Türkiye Cumhurbaşkanı istediğini aldı - Rusya ve İran da aynı şekilde” yorumu yer aldı. Dış basından öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

 

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde askeri operasyonlara ara vermeyi kabul etti” başlığıyla aktardığı haberde, “Trump, anlaşmayı övüyor, ama eleştirenler, anlaşmanın esasen Ankara’nın hedeflerini karşıladığını söylüyor” yorumunu yaptı.

 

Amerikan Washington Post gazetesi, “Anlaşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yıllardır ABD ile müzakerelerde kazanamadığı imtiyazları verdi ve askeri eylemde bulunma kararını bir anlamda akladı” dedi.

 

‘TÜRKLER TAVİZ VERMEDİ’

 

ABD’nin eski Ankara büyükelçisi Eric Edelman, Amerikan New York Times gazetesine verdiği demeçte, “ABD Türkiye’nin istekleri karşısında boyun eğmiş görünüyor. Ben Türklerin taviz verdiği bir şey görmüyorum” dedi.

 

Amerikan CNN televizyonu anlaşma haberini, “(ABD Başkan Yardımcısı Mike) Pence, Türkiye’ye istediği her şeyi vermiş gibi görünen Suriye ateşkesini duyurdu” başlığıyla verdi.

 

Amerikan Politico internet sitesi, üst düzey kurmaylarının karmaşık bir azil soruşturmasıyla karşı karşıya olan Başkan Trump’a, Ankara’da geçici bir başarı kazandırdığı yorumunu yaptı.

 

İngiliz The Guardian gazetesi, “Plan pek çok Suriyeli Kürt tarafından kuşkuyla karşılandı, çünkü Kürtlerin (terör örgütü YPG/PKK) liderliğindeki kuvvetlerin (SDG) sınır bölgesinden ayrılması gibi Türklere askeri operasyonla başarabilecekleri şeyi ilk etapta verdi” denildi.

 

İngiliz Times gazetesi, “YPG’lilerin iç savaşın kaosu sırasında oluşturduğu yarı devletleri Rojava artık yok. Esad’ın ordusu, 7 yıl süren Kürt kontrolünün ardından Türk sınırına geri döndü ve Rusya, ABD’yi Suriye’deki en büyük güç olarak geride bıraktı” tespitini yaptı.

 

İngiliz Telegraph gazetesi anlaşmanın, ABD’nin Türkiye’nin amaçlarını açıkça onayladığını ifade ederek, Trump’ın 9 Ekim’de başlayan “ilk Türk saldırısına” yeşil ışık yakmasının ardından YPG’ye “ikinci kez ihanet ettiğine” yönelik suçlamalar olduğunu aktardı.

 

‘TRUMP VE KÜRTLER KAYBETTİ’

 

Alman Spiegel dergisinin internet sayfasındaki haberde, “ABD, Erdoğan’a ne istediyse verdi” başlığı kullanıldı. Haberde, ABD ve Türk yetkililerin Suriye’nin kuzeyinde “ateşkes” için müzakere ettiklerini, bu müzakereden avantajlı çıkanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kaybedenlerin ise Trump ve ‘Kürtler’ olduğu belirtildi.

 

Yunan Kathimerini gazetesi, mutabakatı “Türkiye’nin ölçülerine göre biçilmiş ve dikilmiş bir anlaşma” diye değerlendirdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.