Murat Hüdavendigar, Kosova’dan sonra Bursa’da da anıldı

Bursada Osmangazi Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin savaş meydanında şehit olan ilk ve tek padişahı olan 1. Murad Hüdavendigar’ı vefatının 632’inci yılında Kosova’daki programın ardından, Bursa’daki türbesi başında da dualarla andı.

Yayın: 19 Haziran 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 19.06.2021 08:30:08
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
657 okunma
Google News

 Osmanlı Devleti'nin 3. padişahı olan, sultan unvanını devlette ilk defa kullanan ve 1. Kosova Savaşında şehit edilen 1. Murat Hüdavendigar için ilk tören geçtiğimiz Salı günü Kosova’da düzenlenmişti. Sultan Murad, 1389 yılında şehit edildiği ve iç organlarının gömülü olduğu Kosova’daki türbesinin ardından bu kez Bursa’daki kabri başında yad edildi. Bursa’daki anma töreninde ilk olarak, Çekirge 1. Murad Hüdavendigar Camiinde Mevlid-i Şerif okundu. İkindi namazının ardından Sultan 1. Murad Hüdavendigar Han’ın türbesine geçilerek şehit padişahın kabri başında dua edildi. Duanın ardından, Bursa Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan ekibi gösteriler sundu.

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, anma töreninde yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti’nin 3. padişahı Sultan Murad Hüdavendigar’ı şehadetinin 632’inci yılında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Şehit padişahın 27 yıllık iktidarı döneminde ülke topraklarını 95 bin kilometrekareden 500 bin kilometrekareye çıkardığını ve at sırtından inmediğini belirten Başkan Dündar, “Osmanlı’ya Balkanlar’ın kapısını açan Sultan Murad Hüdavendigar’ı 16 yıldır Kosova ve Bursa’da düzenlediğimiz etkinliklerle yâd ediyoruz. Sultan Murad, ülke topraklarını büyütürken amacı, toprak kazanmak veya ülkeyi geniş coğrafyaya yaymaktan ziyade, Allah rızasını kazanmak ve oradaki insanların barış, huzur ve güven içerisinde yaşamasını temin etmekti. Eğer bu düşünce olmasaydı, 600 sene oralarda kalınmazdı. Oradaki insanlar, bir şekilde isyan ederdi. O yüzdendir ki, bu kadar sene oralarda hüküm sürdü” dedi.

 

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de yaptığı konuşmada, Osmanlı’ya 632 yıl önce Avrupanın kapılarını açan şehit padişah Sultan 1. Murad Hüdavendigar’ın anılmasına vesile olmasından dolayı Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik ise, çok anlamlı bir günde bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Sultan 1. Murad Hüdavendigar’ı böyle bir mekânida yâd etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu önemli programda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Daha sonra söz alan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu da konuşmasında, 1. Murad Hüdavendigar’ın hayatı ve devlet yöneticiliğine dair bilgiler verdi. Programda araştırmacı Yazar Mehmed Safiyüddin Erhan da, anma töreninde yaptığı konuşmada bu anma programlarının önemli şahsiyetlerin bizlere yol göstermesi açısından çok önemli olduğuna değindi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.