Moskova’da son 120 yılın sıcaklık rekoru!

Moskova, sıcaklığın 34,7 dereceye ulaşmasının ardından son 120 yılın en sıcak Haziran gününü yaşadı.

Dünya Yayın: 23 Haziran 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 23.06.2021 15:30:18
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1099 okunma
Google News

 

Rusyanın başkentinde, önümüzdeki günlerde havanın daha da ısınması bekleniyor. Rusyanın meteoroloji servisi Roshydromet, yükselen sıcaklıklardan küresel ısınmayı sorumlu tuttu. 1881den beri kayıt tutan kurum, Perşembe ve Cuma günleri kentteki sıcaklığın 35 derecenin üzerinde olacağını tahmin ediyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, 1901den bu yana Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşanan en sıcak Haziran günü oldu. Kentte termometreler 34,7 dereceyi gösterdi.

 

TEMEL NEDEN KÜRESEL ISINMA

Rusya’nın Meteoroloji Servisi Roshydrometten Marina Makarova, "Bu günlerde Moskovada kaydedilen sıcaklıklardaki artış 120 yıldır görülmemiş bir şey. Bunun nedeni küresel iklim değişikliği” açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte, Moskovada şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık Temmuz 2010’da, Batı Rusyanın büyük bir kısmının sıcak hava dalgası ve büyük yangınlara maruz kaldığı dönemde yaşandı. Bu süreçte 38 dereceyi bulan sıcaklıklar yaşanmıştı.

 

 

ST. PETERSBURG'DA DA DURUM FARKLI DEĞİL

Moskovanın 600 kilometre kuzeybatısındaki St. Petersburgda da bu ay sıcaklarlar oldukça yükseldi. 1998den bu yana ilk kez 34 dereceye varan sıcaklıklar kaydedildi.

 

 

"OLDUKÇA ZOR BİR DURUM"

35 yaşındaki denetçi Pavel Karapetyan, “Bu kadar sıcaklığa alışkın değiliz, oldukça zor bir durum” dedi.

Bir başkası ise, özellikle Rusyanın uzun ve soğuk kışlarıyla karşılaştırıldığında değişikliği memnuniyetle karşıladı.

33 yaşındaki Alexander Shmel, "Sibiryadan geldik. Orası soğuk, bu yüzden burada olmak güzel" konuşmasını yaptı.

 

 

RUSYADA SICAKLIKLAR ALARM VERİYOR

Öte yandan, iklim değişikliği ile birlikte küresel sıcaklıklar arttıkça, sıcak hava dalgalarının daha sık ve yoğun hale geleceği ve etkilerinin daha yaygın olacağı tahmin ediliyor. Rusya’da son yıllarda sayısız sıcaklık rekoru kırıldı ve Haziran 2020'de Verkhoyansk kasabasında 38 derece sıcaklık kaydedildi. Söz konusu ölçüm, Kuzey Kutup Dairesi üzerinde kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti.
Bununla birlikte, yükselen cıva seviyeleri de Sibiryayı giderek artan yıkıcı sellerin ve orman yangınlarının da meydana gelişinde etkili oldu.

Tüm bu faktörler, ayrıca Rusya'nın geniş topraklarının yaklaşık üçte ikisini kapsayan permafrostun erimesine de katkıda bulunuyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.