Milyonlarca kişiyi ilgilendiren flaş kıdem tazminatı çıkışı! Ölürüm de vermem

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir kısmının fona aktarılması düşünülen kıdem tazminatı ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Atalay, "İşçinin haklarını geriye düşürecek hiçbir teklifi imzalamam. Tek başıma kalsam da, ölsem de kıdemi vermem" dedi.

Ekonomi Yayın: 10 Haziran 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 10.06.2020 22:07:09
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1262 okunma
Google News

Hükümet çalışanlara ödenecek kıdem tazminatının bir kısmının fona aktarılması üzerinde çalışıyor. Türk-İş Başkanı Atalay ise düzenlemeye tepki gösterdi.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından Türk-İş, Hak-İş, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) haber verilerek kıdem için görüşme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı bürokrasisinin de görüşmeler yapacağı öğrenildi.

 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "İşçinin haklarını geriye düşürecek hiçbir teklifi imzalamam. Tek başıma kalsam da, ölsem de kıdemi vermem" dedi.

 

"10 GÜNDÜR KIDEM FİLMİ ÇEVRİLİYOR"

 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "10 gündür kapalı devre kıdem filmi çevriliyor. Nihayetinde aradılar, görüşümüzü istediler. 'Biz kıdem tazminatından memnunuz, fon diye bir şey istemiyoruz' diye cevap gönderdim. Ben şahsen milyonlarca çalışanın geleceğini ilgilendiren bu konunun direkt Cumhurbaşkanı ile görüşülmesi taraftarıyım" dedi.

 

Ergün Atalay, kıdemle ilgili 3 şartları olduğunu da belirtirken, şartlarını şöyle açıkladı:

 

"Birinci şartımız kıdemle ilgili bugüne kadar kazanılmış tüm haklarımız korunmalı. Bu hak hem bugün çalışanlar, hem de gelecekte çalışacak çocuklarımız, torunlarımız için geçerlidir. Buradan zerre taviz beklenmesin. İkincisi bir yıla 1 ay, yani 30 gün şartından geri adım atmayız. Üçüncüsü kıdemin oran olarak yüzde 8.33'ten aşağı düşürülmesini kabul edemeyiz. Bu 3 şart yerine getirilmezse biz masada olamayız. Masada olan da o masanın altında kalır. İşçinin kıdemine zarar verecek bir teklifi ben ölsem de kabul etmem. Tek başıma kalsam da kabul etmem. Başkan kardeşlerim de, işçi kardeşlerim de kabul etmez. Eğer gerçekten iyi niyetli olarak kıdemi alamayanların kıdem almalarını sağlayacak bir çalışma yapmak istiyorlarsa, 3 şartı yerine getirmek kaydıyla oturur konuşuruz."

 

TİSK VE TOBB DA KARŞI

 

Hükümetin kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimine işverenin temsilcisi konumundaki TİSK ve TOBB da kesin olarak karşı çıkıyor. İşveren kesiminin bu görüşlerini hükümete ilettiği öğrenildi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Hak-İş'in ise kıdem konusunda yüzde 50-50 noktasında olduğu, kazanılmış hakların korunması kaydıyla fona sıcak bakıldığı ifade ediliyor.

 

KIDEM TAZMİNATI İÇİN 2 FORMÜL DÜŞÜNÜLÜYOR

 

Çalışanların ve sendikaların büyük tepkisini çeken yeni kıdem tazminatı çalışmasına göre; üzerinde çalışılan iki formülün birincisinde çalışanın 30 günlük kıdem tazminatının 11 günü fona devredilecek. Çalışanın bu parayı 56 yaşından önce sadece evlilik, konut alımı, sağlık gibi gerekçelerle çekebilmesi öngörülüyor. Diğer bir formüle göre ise işçilerden yüzde 6'lık prim kesintisi yapılacak. Kıdem tazminatı fonu uygulamasına 1 Ocak 2022 tarihinde geçilmesi planlanıyor. Mevcut çalışanların, sistem değişikliğine kadar olan döneme ait kıdem tazminatına ilişkin haklarının saklı kalması bekleniyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.