Mesleki eğitimde değişimin öncülüğünü Bursa yapıyor!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un geçen günlerde açıkladığı eğitimde reform paketi; çocukların sınav odaklı ezber ve tek tip eğitimden, kişisel beceri ve yeteneğine göre araştırma, öğrenme esaslı uygulamalı eğitime geçişi içeriyor.

Yayın: 30 Mayıs 2019 - Perşembe - Güncelleme: 30.05.2019 10:14:02
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1590 okunma
Google News

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un geçen günlerde açıkladığı eğitimde reform paketi; çocukların sınav odaklı ezber ve tek tip eğitimden, kişisel beceri ve yeteneğine göre araştırma, öğrenme esaslı uygulamalı eğitime geçişi içeriyor.

 

İşte bu kapsamda değişimin ilk uygulama alanlarından birini de Bursa oluşturdu.

 

Sanayi kenti olan Bursa'da ara eleman sıkıntısını çözmek amacıyla BTSO'nun başkanlığında  "Mesleki Eğitim Geliştirme Projesi" adı altında iş dünyasındaki STK'ları da kapsayan çok yönlü bir proje geliştirildi.

 

Projenin imzası 8 Şubat tarihinde atıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, BTSO'nun projesi için Bursa'ya geldi ve odada düzenlenen geniş katılımlı törenle protokolü imzaladı.

 

Bu kapsamda;

 

Bursa Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve BEBKA'nın çözüm ortağı olarak proje uygulamaya konuldu ve ilk etapta Bursa'nın geleceğini şekillendirecek iş alanlarında 14 mesleki ve teknik okul pilot okul olarak belirlendi.

 

Projeye iş dünyasının belli başlı STK'ları da dâhil edilerek, her okula ilgili bölümü derecesinde en az 2  STK gelecek şekilde istişare kurulları oluşturuldu. Yani bir anlamda hamilik sistemi.

 

 Önceki gün bu projenin kamuoyuna tanıtımı yapıldı. Davet edilen tüm STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda, BTSO Başkanı İbrahim Burkay "Bursa endüstrisi ve ekosistemini tarif eden alanlarda, bu meslek liselerimizde başlatacağımız süreçle birlikte şehrin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını oluşturmayı ve mesleki eğitim kurumlarımıza kalite kazandırmayı hedefliyoruz" sözleriyle projenin ana temasını açıkladı.

 

Devamında da projenin BEBKA desteği ile sürdürüleceğini söyledi:

 

 "14 okulumuzun yoğunlaşacakları tematik alanlarını belirleyerek, o konularda uzmanlaşmasını sağlayacağız. Bu alanlar, Türkiye'nin ve Bursa'nın geleceğini şekillendirilecek sektörler olacak. Sayın Valimiz Yakup Canbolat'ın liderliğinde BEBKA aracılığıyla çağrıya çıktığımız proje başlıklarımızdan birisi de 'mesleki eğitimin geliştirilmesidir'.  Söz konusu proje çağrısı kapsamında 3 yıl için 17 milyon liralık kaynak sunuluyor."

 

İş dünyasının katkısını da şöyle belirtti:

 

"Yeni proje ile her okula iş dünyası kuruluşları da partner olacak. Her tematik okulumuzda da ilgili sektörlerdeki duayen iş insanlarının yer aldığı bir istişare kurulu oluşturuyoruz. Projemizin Bursa için hayırlı olmasını diliyorum."

 

                       ///////                                           ///////                                               ///////

 

Öğrencilerin belirli alanlarda profesyonelleşmesini içeren söz konusu proje için Burkay, uygulamanın devreye girip okulların mezun vermeye başlamasıyla, sanayi kenti Bursa'nın ara eleman sıkıntısını aşacakları gibi sanayinin de 2023 vizyonuna uygun şekilde gelişip dönüşüm sağlayacağını söyledi.

 

Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Dülger de projenin okullardaki makine ve ekipman altyapısını güçlendireceğini, öğrencilerin kalifiye eleman haline geleceğini söylerken, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de projeye başvurunun 16 Haziran'da olacağını ve uygulamanın bölgedeki rekabet gücünü artıracağını söyledi.

 

Bursa Valisi Nihat Canbolat'a gelince;

 

BTSO öncülüğündeki projenin uygulamaya geçmesinden son derece keyifli bir şekilde dedi ki:

 

"Hepimizin ortak hedefi, genç ve dinamik iş gücünü en iyi şekilde yetiştirmektir. Bu da kamu ve özel sektörün güçlü birlikteliği ile olacaktır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın mottosu olan 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' vizyonu ile bu projenin başarıya ulaşacağına inanıyorum."

 

Nefes gibi geldi!

 

Bu arada projenin hemen ertesi günü BTSO önemli bir istihdam projesini daha hayata geçirdi. İşkur aracılığıyla iş arayan işsizler ile işçi arayan kurum ve kuruluşları Altıparmak Caddesi'ndeki oda hizmet binasında buluşturdu.

 

Bu çalışma yaklaşık bin kişilik yeni istihdamı kente kazandırmayı amaçlıyor ki işsizliğin 5 milyona dayandığı şu sıkıntılı süreçte adeta bir nefes gibi...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.