Maaş zammıyla birlikte o ödemeler de arttı!

EK ödeme, ister SSK ve Bağ-Kurlu, isterse de memur emeklisi olsun, tüm emeklilerin kafasını karıştıran bir konu. Peki, ek ödeme nedir? 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi.

Ekonomi Yayın: 08 Ocak 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 08.01.2020 08:30:48
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
896 okunma
Google News

Maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4’lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor. Ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere maaşlar zamlandıkça, alınacak ek ödeme tutarı da artıyor.

 

NEDEN ŞİKAYET EDİYORLAR? 

 

Neden kafa karışıklığı yaratıyor? Emekliler genellikle maaş üzerinden değil bankaya yatan tuta üzerinden ek ödemesini hesaplıyor. Oysa bankaya yatan maaşınızın içinde ek ödeme de var. Yani, elinize geçen tutar ek ödemeli maaşınız.

 

Hal böyle olunca da emekliler, maaşını yüksek hesaplıyor, bankadaki maaş tutarını düşük görünce de, ‘eksik yatırıyorlar’ diye şikayet ediyor. Doğru hesaplama ise şöyle: Elinize geçen maaşınız içinde yüzde 4’lük ek ödeme tutarı var. Önce bunu düşüp, asıl maaşınızı bulacaksınız. Bu maaşınız üzerine yeni yılda alacağınız zam tutarını ekleyeceksiniz; böylece net maaşınızı bulacaksınız. İşte bunun üzerine yüzde 4 ek ödemeyi ekleyeceksiniz.

 

NASIL HESAPLAYACAKSINIZ? 

 

Bir örnekle anlatayım: 2019’un aralık ayında bankaya yatan maaşınız 2.500 lira diyelim. Bu sizin maaşınız değil. 2.500 liranın içinde ek ödeme de var.

 

Aslında maaşınız 2.403.8 lira. Memur emeklileri için örneği devam ettirirsek; 2020’de yüzde 5.49 zam alacaklar. 2.403.8 lira üzerinden yüzde 5.49 zam uygulayacaksınız, böylece asıl maaşınız 2.536 lira olacak. Bunun üzerine de yüzde 4’lük ek ödeme tutarı olan 101.4 lirayı ekleyeceksiniz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.