Karanlık dünyaları müzikle aydınlanıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sokak müzisyenleri seçme mülakatlarına katılan görme engelli çift, performanslarıyla büyüledi.

Yayın: 31 Mart 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 31.03.2021 14:31:24
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
902 okunma
Google News

Bursa’da sokak müzisyenlerinin daha sağlıklı şartlarda çalışabilmeleri için Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Bursa’nın her sokağı ayrı bir şarkı” projesine katılan görme engelli çift, sergiledikleri performansla jüriyi etkilemeyi başardı.

 

Geçimini sokak müzisyenliği ile sağlayan, kentin farklı cadde ve sokaklarında sağlıksız ortamlarda sanatlarını icra ederken zaman zaman bölge esnafından da tepki alan sokak müzisyenleri, Büyükşehir Belediyesi’nin, “Bursa'nın Her Sokağı Ayrı bir şarkı” projesiyle sanatlarını daha sağlıklı ortamlarda icra edebilecek. Bir taraftan sokak müzisyenlerini desteklerken diğer taraftan gürültü kirliliğinin önüne geçerek Bursalıları kaliteli müzikle buluşturacak olan proje kapsamında Orkestra ve Zabıta Şube Müdürlüğü işbirliğinde sokak müzisyenlerine müzik yapma izni verilecek. Bu belgeleri alan sokak müzisyenleri belirlenen noktalarda sanatlarını rahatlıkla icra edebilecek. Müzik yapma izin belgesi almak için Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran 100’ün üzerinde sokak sanatçısının seçmeleri Orkestra Şube Müdürlüğü’nde yapıldı. Türk Halk Müziği Bölüm Başkanı Nilüfer Göl, Türk Sanat Müziği Bölüm Başkanı İlker Cansevdi ve Proje Sorumlusu Osman Ali Mirza’dan oluşan jüri heyeti, sokak müzisyenlerini dinledi. Geçimlerini sokak müzisyenliği ile sağlayan sanatçılar da daha rahat ve güvenli ortamlarda sanatlarını icra edebilmek için tüm hünerlerini sergiledi.

 

 

 

Görme engelli çift büyüledi

 

Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü tarafından 3 grup halinde yapılan seçme ve değerlendirmeye katılan görme engelli 10 yıllık evli Mutlu – Umut Turan çiftçi de sokakta müzik yapma izin belgesi için tüm hünerlerini sergiledi. Müzik dışında başka bir gelir kaynakları olmadığını belirten Umut Turan, nota bilgisi olmadan kulak aşinalığıyla hislerini orga döktü. Eşi Mutlu Turan ise söylediği şarkı ile jüriyi etkilemeyi başardı.  Turan çiftçinin performasını çok beğenen jüri, görme engelli çiftten ikinci bir şarkı daha çalıp, söylemelerini istedi.

 

Bursa’nın yanı sıra çevre illere de gidip sokaklarda müzik yaptıklarını belirten bir çocuk annesi Mutlu Turan, seçmelerde çok heyecanlandığını ancak şarkılarını başarıyla söylediğini belirtti.

 

Bu uygulama sayesinde artık rahatlıkla sokaklarda müzik yapabileceklerini dile getiren Turan çiftçi, proje nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

 

Seçme ve değerlendirmeye keman çalarak katılan Zeynep Gül Duman da bir taraftan müzik eğitimine devam ederken, diğer taraftan da sokak müzisyenliği ile geçimini sağladığını söyledi. Yaklaşık 14 yıldır kemal çalan, sokaklarda özellikle klasik Türk Müziği eserleri çalmak istediğini belirten Duman, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bu uygulamanın sokak müzisyenleri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

 

Orkestra Şube Müdürü Muhterem Çevik de ilk değerlendirmeye 34 ve ikinciye de 28 sokak sanatçısının katıldığını hatırlatarak üçüncü grupla birlikte sayının 100’ü bulmasını beklediklerini söyledi. Seçmelerin konusunda uzman bölüm başkanları ve sanatçılar tarafından yapıldığını dile getiren Çevik, enstrüman hakimiyetinden, eserin icrasına kadar pek çok kriterin değerlendirmeye alındığını kaydetti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.