Faiz kararı sonrası uzmanlardan çarpıcı değerlendirmeler

Merkez Bankası, yönetimdeki görev değişikliğinin ardından gerçekleştirilen ilk Para Politikaları Kurulu toplantısının ardından faiz oranını 425 baz puan indirdi. Karar sonrası yüzde 24 olan politika faizi, yüzde 19.75 oldu. İşte uzmanların görüşleri...

Ekonomi Yayın: 25 Temmuz 2019 - Perşembe - Güncelleme: 25.07.2019 16:38:33
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1114 okunma
Google News

 

İktisatçı Mustafa Sönmez, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından kişisel Twitter hesabından yaptığı yorumda, indirim oranının beklentiler doğrultusunda olduğunu belirterek, "Bunun dövize etkisi de sınırlı olur. Dolar 5.70 basamağında dolaşır. Sihirli bir dokunuş olmayacağını yazmıştım. Ekonomi tel tel dökülüyor" dedi. 

 

 

"O da senaryoda yazana uydu"

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de Çetinkaya’nın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Murat Uysal’a “faizi indirme ya da bunu yapan başka biri için makamı boşaltma” emri verildiği yorumunda bulunarak, “O da senaryoda yazana uydu. Onun için asıl meydan okuma, faizleri yükseltme ihtiyacı ortaya çıktığında yaşanacak. Bu gerektiği zaman ‘Büyük Güç’e bunu söyleyecek cesareti olacak mı? O günlerin geleceğini biliyoruz” dedi. Merkez Bankası’nın 425 baz puan indirim yaparak ‘yüzde 20 bariyerini yıkmak’ olduğunu savunan Ash, “Bana göre eğer lira göreceli olarak iyi dayanırsa agresif bir şekilde faiz indirimine gitmeye devam edecekler” ifadesini kullandı.

 

Karar sonrası günün en düşük seviyesi

İktisatçı Mahfi Eğilmez de dolar/TL'nin MB kararı sonrası günün en düşük seviyesine kadar gerilemesine dikkat çekerek, bunun sebebini şöyle açıkladı:  Piyasanın ilk tepkisi USD/TL kurunun 5,78'e yükselmesi oldu. Gecelik borç verme faizinin 21,25 olduğu hesaplanıp da TCMB'nin asıl faizinin bu ikisinin ortalaması olduğu 20,50 olduğu anlaşılınca USD/TL kuru 5,70'e geriledi.

 

 

"İnşallah enflasyonu toplayabiliriz"

Radyo Gedik Genel Yayın Yönetmeni Hande Demirel de Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda karar verdiğini kaydederek, “İnşallah enflasyonu toplayabiliriz. Dolara bişi olmaz pek” yorumunda bulundu.

 

 

"Beklentisini karşılayacakları anlaşıldı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir önceki MB Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından yaptığı “Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" açıklamasını hatırlatarak, “Adım adım Cumhurbaşkanı’nın beklentisini karşılayacakları anlaşıldı” yorumunda bulundu.

 

 

"Orta vadede biraz acıtır"

Cüneyt Akman ise, Bu ihtimali ekonomistlerin 250 baz puan indirim tahminine karşı, karar açıklanmadan şöyle yorumlamıştım: Şu ortamda 400 baz puan bile kısa vadede pek sorun yaratmaz; orta vadede biraz acıtır. Evet bu karar çok kısa vadede sorun yaratmaz ama hiç hata payı bırakmadı. Orta vadede sıkıntı.

 

 

"TCMB 425 puanla siftah yaptı. Fazla mı?"

Ekonomist Atilla Yeşilada, "TCMB 425 puanla siftah yaptı. Fazla mı?" diye sorarak, indirimin fazla olup olmadığını ancak Avrupa Merkez Bankası ve Fed kararlarından sonra söyleyebileceğini ifade etti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.