EYT mağdurları Faruk Çelik'ten destek istedi!

Gündem Yayın: 21 Ağustos 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 21.08.2019 11:11:55
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1407 okunma
Google News

Kısa adı EYT olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesi uzun süredir Türkiye'nin gündeminden düşmüyor.

 

1999 yılında dönemin DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun, bir anda emeklilik hayalleri kuranların yaşını bir anda kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarırken,  pirim gün sayısını da 7 bine yükseltti. Getirilen yaş şartı yeni işe girenleri değil mevcutları da kapsadığı için, bugün EYT adı verilen mağdurlar sorunu ortaya çıktı.

 

Hükümet kanadına göre bu sayı 1.3 milyon kişi,  EYT mağdurlarına göre 600 ila 700 bin kişi. EYT mağdurları son dönemde kurdukları Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği ile bir anda Türkiye'nin gördüğü en büyük sivil toplum kuruluşu haline geldikleri için seslerini rahatça her platformda duyurabiliyorlar.  Ama hükümetten ve muhalefetten tam destek görmelerine rağmen bir türlü kaynak yetersizliği nedeniyle sorunlarının çözümünde masaya oturamıyorlar.

 

İşte bu konunun mağdurları EYTADER olarak önceki gün AK Parti hükümetlerinin en uzun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Faruk Çelik'i ziyaret ettiler.

 

***

 

Neden Faruk Çelik?

Çünkü Faruk Çelik daha önceki pek çok konuşmasında bu sorunun aslında kolaylıkla çözülebileceğini ve öyle iddia edildiği gibi milyonları bulmadığını olsa olsa 300 ila 400 bin kişiyi kapsadığını belirten dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu.

 

Hatta bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da hem yerel seçim öncesi hem de İstanbul seçimleri döneminde birkaç defa bilgilendirip, rapor da sunmuştu.

 

Söz konusu görüşme önceki gün Çelik'in Ankara'daki çalışma ofisinde gerçekleşti. EYTADER yönetimi Faruk Çelik'le konuyu görüşüp kendilerinden hükümet nezdinde girişimde bulunmalarını talep etti.

 

Bu arada,

Sürpriz görüşmenin bilgisini de EYTADER yönetiminden Nalan Esmeray'ın grubun twitter hesabından yaptığı paylaşımdaki fotoğrafıyla ve notuyla öğrenmiş olduk.  

 

HDP'DE KAÇ BELEDİYE KALDI?

31 Mart Yerel seçimlerine girerken Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan süreçte HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmasıyla 94 il, ilçe ve belde belediyesi kayyıma devredilmişti.

 

31 Mart Yerel seçim sonrası 94 belediyenin 74'ünü HDP kazandı.

 

Kalan 44 belediyenin 36'sını AK Parti, 5'ini SP, 1'ini CHP, 1'ini BBP ve 1'ini de TKP aldı.

 

19 Ağustos Pazartesi sabahına gelindiğinde ise HDP yerel yönetimlerde bir kere daha kayyım yönetimiyle karşılaştı.

 

Diyarbakır, Mardin ve Van gibi 3 büyükşehir belediyesi yeniden kayyıma geçerken HDP;

 

31 Mart seçim sonrası YSK'nın  Bağlar,Tuşba, Edremit ve Çaldıran, Tekman ve Dağpınar belediye başkanlarının KCK'lı oldukları gerekçesiyle mazbatalarını vermeyip, en çok oyu alan ikinci sıradaki partinin adayını belediye başkanı olarak göstermesiyle  4.5 ayda toplamda 65 belediyeye düşmüş oldu.

 

Tabii dün itibarıyla Kars'ın HDP'li belediye başkanının da ifade vermek üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağrılması da gösteriyor ki, görevden almalar da yeni dalgalar her an gelebilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.