Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Türkiye sınıfta kaldı

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 30 yıl önce kabul edildi. Ama sürüp giden çatışmalar, iklim krizi, emek sömürüsü, şiddet ve cinsel istismar hala çocuklara için en büyük tehditler arasında. Türkiye'nin ise çocuk hakları karnesi kötü. TOÇEV’in raporuna göre, Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı.

Gündem Yayın: 20 Kasım 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 20.11.2019 11:23:52
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1007 okunma
Google News

Dili, dini, ırkı, doğduğu yer ne olursa olsun her çocuk doğuştan eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma hakkına sahip. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşını doldurmayan her birey çocuk kabul edilir.

 

Her çocuğun yaşamaya, istismar ve ihmalden korunmaya, kendisiyle ilgili konularda görüşlerini dile getirmeye, eğlenmeye ve çocukluğunu yaşamaya hakkı var. UNICEF’in yaptığı açıklamaya göre 2018 yılında 29 milyondan fazla bebek çatışmalardan etkilenen bölgelerde dünyaya geldi. Afganistan, Somali, Suriye dahil çeşitli ülkelerde yaşanan silahlı çatışmalar yüzünden binlerce çocuk hayatını kaybetti, yaralandı, mülteci oldu ve barınma, eğitim, sağlık gibi temel haklarından mahrum kaldı.

 

Türkiye'nin karnesi kötü

 

TOÇEV’in raporuna göre, Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı. Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı. Çocuk işçi sayısının en yüksek olduğu alanlar tarım, hizmet sektörü ve sanayi. Özellikle kız çocuk işçi sayısının tarım sektöründe yüzde 58 ile ortalamanın üstünde seyrettiği görülüyor.

 

18 bin 623 çocuk cinsel istismar mağduru

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019’daki verilerine göre, 2017 yılında güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen veya getirilen çocukların sayısı 137 bin 482. Bunun 18 bin 623’ü cinsel istismar suçuna maruz kalan çocuklardan oluşuyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.