DSÖ’den Delta açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüsün Delta varyantı ile aşılar ile ilgili yeni bir açıklama yayımladı.

Sağlık Yayın: 13 Temmuz 2021 - Salı - Güncelleme: 13.07.2021 11:30:18
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
684 okunma
Google News

İlk olarak Çinin Wuhan kentinde görülen ve yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronavirüs (Kovid-19) 180 milyondan fazla insana bulaştı. Virüs nedeniyle 4 milyonun üzerinde kişi hayatını kaybetti.

 

170 milyona yakın kişi ise virüsü yendi. Salgının ilk günlerinden beri bilim dünyası Kovid-19a çare bulmak için sayısız araştırmaya imza attı. Bunun neticesinde pek çok aşı geliştirilmiş durumda.

 

Ancak koronavirüs son dönemde varyantlar ile gündemde. Koronavirüsün ilk kez Hindistanda görülen ve Delta adı verilen tipi tüm dünyada yayılmaya ve vaka sayılarını artırmaya devam ediyor.

 

Haliyle son dönemin en merak edilen sorusu da Aşılar bu varyanta karşı ne kadar etkili? Bu soruya yanıt Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) geldi.

 

Aşı olanların da Delta'ya yakalandığının altını çizen DSÖ, aşıların bu kişilerin hastalığı hafif atlatmasına yardımcı olduğunu açıkladı. DSÖ, aşı olanlarda hastaneye kaldırılma oranının da düşük olduğunun altını çizdi.

 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan DSÖ şef bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan aşı olup koronavirüse yakalananların büyük bir bölümü asemptomatik vakalar dedi.

 

 

ÇİFT AŞI OLANLARA UYARI

Aşıların Kovid-19'a yakalanma oranını ve yakalanılsa bile hastaneye yatışı ciddi derece azalttığı kanıtlandı. Ancak çift aşı olanlar için İngiltereden bir uyarı geldi.

 

İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, çift aşı olunduğunda dahi Kovid-19a yakalanmak mümkün. Yüzlerce hastayı inceleyen ekip en yaygın belirtileri de belirlemeyi başardı.

 

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, aşı olmak size daha fazla koruma sağlarken, yine de virüse yakalanabilir ve hatta bunu çevrenize bulaştırabilirsiniz.

 

 

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Çoğu durumda aşılanan kişilerin koronavirüs ile mevsimsel soğuk algınlığını ayırt edemediğinin altını çizen uzmanlara çift aşı olup virüse yakalananların gösterdiği en yaygın belirtiler şöyle...

 

ZOE Covid Semptom çalışması kapsamında bu kişilerde 4 ana semptom belirlendi. Ekipten yapılan açıklamada bunların baş ağrısı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı olduğu bilgisinin altı çizildi.

 

 

HANGİ AŞI NE KADAR KORUYOR?

Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda giren koronavirüs (Kovid-19) şimdi de varyantlar ile gündemde. Koronavirüsün ilk kez Hindistan'da görülen ve Delta adı verilen tipi tüm dünyada yayılmaya ve vaka sayılarını artırmaya devam ediyor.

 

Bu varyant ülkemizde de görüldü. Haliyle son dönemin en merak edilen sorusu da Aşılar bu varyanta karşı ne kadar etkili? İşte aşıların Deltaya karşı koruma oranları...

 

Pfizer'in İsrail'deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, BioNTech ile birlikte ürettikleri aşının Delta varyantına karşı yüzde 90 etkili olduğunu açıklamıştı.

 

Bu oran yeni çalışmalar sonrası azaldı. Reutersta yer alan bilgiye göre, İsrail, yeni enfeksiyonları ve semptomatik vakaları önlemede Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısının etkinliğinin azaldığını ancak ağır vakaları önlemede hâlâ oldukça etkili olduğunu açıkladı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.