Cumhurbaşkanı Erdoğan yakından inceledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için gittiği Moskova'da F-35'lerin yerine Rusya'nın Türkiye'ye önerdiği 5'inci nesil Rus savaş uçağı SU-57'yi yakından inceledi.

Gündem Yayın: 27 Ağustos 2019 - Salı - Güncelleme: 27.08.2019 16:50:11
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
842 okunma
Google News

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'daki Jukovski Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak ‘ANA’ ile saat 11.50'de Rusya'nın başkenti Moskova'ya geldi. 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Jukovski Uluslararası Havaalanı’nda Rusya şişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile diğer ilgililer tarafından karşılandı.  Törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e daveti için teşekkür etti.

 

MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın açılış töreni öncesi Putin tarafından karşılanan Erdoğan, ardından Putin ile beraber kameraların karşısına geçti. Fuarın açılış töreninde konuşan Erdoğan, “Savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde söz sahibi bir ülke haline geliyoruz” dedi.

 

Hedef 100 milyar dolar: Türkiye’ye Rus turistlerin ilgisini de değerlendiren Erdoğan, “Rusya’dan ülkemize gelen turist sayısında rekor üstüne rekor kırılmaya devam ediyor. Bu yıl yaklaşık 6 milyon Rus turistin ziyaretini bekliyoruz” diye konuştu. Erdoğan, Türkiye ile Rusya’nın ticaret hacminin 25 milyar doları geçtiğini; hedefin ise 100 milyar dolar olduğunu söyledi.

 

"Karşılıklı işbirliğimiz için yeni ufuklar açacak: Rusya Devlet Başkanı Putin de yaptığı konuşmada, "Rusya'nın havacılık uzay alanındaki başarılarının, özellikle Türk misafirlerimiz olmak üzere bütün ortaklarımızın ilgisini çekeceğinden eminim. Bu da karşılıklı iş birliğimiz için yeni ufuklar açacak." dedi.

 

MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'na yoğun ilgi olduğuna dikkati çeken Putin, uçak endüstrisinin gelişmesinin uluslararası iş birliğine bağlı olduğuna dikkati çekti.

 

Su-57'yi inceledi: Fuar alanındaki stantları gezen Erdoğan, aralarında 5'inci nesil Rus savaş uçağı SU-57'nin de bulunduğu uçak ve helikopterler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan ve Putin, fuar alanında uçak ve helikopterlerce sergilenen gösterileri de izledi.

 

F-35 mi SU-57 mi?

ABD'nin F-35 projesinden Türkiye'yi çıkarmasının ardından gözler, Rusya'nın Ankara'ya önerdiği SU-57'lere çevrildi. F-35'lere alternatif gösterilen Rus uçağının özellikleri merak konusu oldu. İşte iki savaş uçağının karşılaşırmasından öne çıkanlar:

 

 Su-57: Tek mürettebattan oluşan Su-57, 2.600 km/saat hıza ulaşabiliyor. 5.8 saat havada kalabiliyor. Yakıt takviye depolarıyla 5.500 km* azami uçuş menziline sahip Su-57, 10.000 kg azami muharebe yüküne sahip. Su-57'nin azami kalkış ağırlığı 35.480 kg. Su-57'nin iç yakıt rezervi ise 11.100 kg.

 

F-35: Tek mürettebattan oluşan F-35, 1.931 km/saat hıza ulaşabiliyor. 2 saat 36 dakika havada kalabiliyor. 1.667 km – 2.200 km azami uçuş menziline sahip (modeline göre değişiklik gösteriyor) F-35, 8.160 kg kg azami muharebe yüküne sahip. F-35'in azami kalkış ağırlığı 31.751 kg. F-35'in iç yakıt rezervi ise 8.278 kg – 8.960 kg.

 

Su-57: Takviyesiz süpersonik uçuş bulunuyor. Kısa mesafeli kalkış ve iniş özelliği var. Dikey kalkış ve iniş özelliği yok. Radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri bulunuyor. Kapalı bölmelerde silah sistemleri var. Süper manevra kabiliyeti var.

 

F-35 ve yenilenmiş modelleri: Takviyesiz süpersonik uçuş özelliği bulunmuyor. Kısa mesafeli kalkış ve iniş özelliği var. Dikey kalkış ve iniş özelliği var. Radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri var. Kapalı bölmelerde silah sistemleri var. Süper manevra kabiliyeti yok.

 

Su-57 uçağı, 30mm'lik 9-A1-4071K uçak topu, "havadan havaya" sınıfı füzeler ve KAB-500C güdümlü hava bombalarıyla donatılmış durumda. Su-57, hedeflerin türüne göre "havadan yüzeye" füzeleriyle donatılabiliyor.

 

Su-57 hızlandırıcı kullanmadan süpersonik hıza ulaşabiliyor. Avcı uçağı, en yeni süpersonik Kinjal füzeleriyle donatılacak. Avcı uçağında "İkinci Sanal Pilot" işlevi bulunuyor

 

F-35B modeli için motorlar, Rolls-Royce Defence'in katılımıyla geliştiriliyor. Pentagon, F-35 avcı uçaklarını nükleer silahlarla donatma olanaklarının üzerinde çalışıyor. 1.300 kilometreye kadar varan mesafelerde toplu balistik füze fırlatılışını tespit etme kabiliyetine sahip.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.