Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken faiz mesajı

DEİK Yönetim Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde artan faiz oranlarıyla ilgili "Beni dinlerler, dinlemezler ama ben yüksek faize karşıyım" dedi.

Gündem Yayın: 15 Ocak 2021 - Cuma - Güncelleme: 15.01.2021 16:41:15
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1473 okunma
Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda 2020 yılına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini de açıkladı. Türkiye'de 2020'de bütçe giderleri 1 trilyon 202 milyar TL düzeyinde gerçekleşirken, bütçe gelirleri 1 trilyon 29 milyar TL oldu. Erdoğan 2020'de bütçe açığının 173 milyar TL'yi bile bulmayarak 239 milyar TL'lik program hedefinin altında kaldığını ifade etti.

 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

 

"Kültürünüz ve sanatınız varsa güçlüsünüzdür. 2021 senesinin milletimizle beraber tüm insanlık için sağlık getirmesini temenni ediyorum. Önümüzdeki dönemde salgın şartlarının hafiflemesi ile beraber DEİK bünyesindeki çalışmalarımıza hız vereceğiz. Sadece iç piyasaya yönelen şirketler salgında zor günler geçirdi ama yüzü dışarıya dönük firmalar salgın sürecini en az zararla atlattı. Türkiye olarak ticaret diplomasisi alanında yeni bir sıçramaya gereksinim duyuyoruz.

 

"DÜNYA TÜRKİYE'NİN BAŞARILARINI KONUŞMAYA DEVAM EDECEKTİR"

 

Salgında tüm yumurtalarını tek sepete koymanın özellikle riskini gören şirketler bu süreçte üretim ağlarını ve merkezlerini çeşitlendirmeye başladılar. Bu süreçte ülkemizin adı daha fazla çıkıyor. Ülkemizin yakaladığı ivme daha da artacaktır. İnşallah salgın sonrası dönemde de dünya Türkiye'nin başarılarını konuşmaya devam edecektir.

 

Türk firmaları yine bu dönemde kaliteli ürünleri ve güvenilirlikleriyle rakiplerine fark atıyor.

 

"TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDIK"

 

Ekonomide tüm zamanların rekorunu kırdık. Geçen yılı 169,5 milyar dolar gibi bir ihracat rakamıyla kapatmayı başardık. İhracatçı sayımız 87 bin 400'ü aştı. Yılın son günlerinde İngiltere ile imzaladığımız serbest ticaret anlaşması Gümrük Birliği'nden sonra imzaladığımız en önemli anlaşmadır. Bir çok destek projesini devreye aldık, gerekirse yenilerini de devreye alacağız. Her hal ve durumda vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Ekonomimizin güçlü yönlerini sağlamlaştırırken, tedbir gereken noktaların üzerine gideceğiz.

 

"TL, DOLARA KARŞI YÜZDE 12 DEĞER KAZANDI"

 

Türk lirasının dolara karşı yüzde 12, euroya karşı ise yüzde 10 değer kazandığı görülüyor. Türk Lirası'nın değer kazandığını görüyoruz, bu artış ve altın fiyatlarındaki gerileme sayesinde merkezi yönetim borç stoku 150 milyar lira azaldı. Son aylarda ülkemize yurt dışından 15 milyar dolar üzerinde portföy girişi gerçekleşti. Ülke risk primimiz düşüyor, son iki ayda 5 yıl vadeli Türkiye CDS'leri 210 BP geriledi. Enflasyonu 30'lar civarından tek hanelere düşürdük.

 

"YÜKSEK FAİZLE MÜCADELEYE DEVAM EDEĞİM"

 

Kim ne derse desin, yüksek faizle bir yere varamayız. Bankalar karlarına bakıyor, faiz yükü yatırımcıyı eziyor. Yüksek faize karşıyım, bunları yaşadıklarımızdan ders çıkararak söylüyorum. Üzerimizdeki büyük faiz yükünden kurtulacağımıza inanıyorum. Beni dinlerler dinlemezler, ben faize karşıyım. Yüksek faizle mücadeleye devam edeceğim.

 

"BÜTÇE AÇIĞIMIZ HEDEFİN ALTINDA KALDI"

 

2020 yılında toplam bütçe harcamaları 1 trilyon 202 milyar liraya ulaşarak, program hedefimizin altında kaldı. Yıl sonu bütçe açığımız 173 milyar lirayı bile bulmayarak, program hedefi olan 239 milyar liranın altında kaldı. 2021 yılı için bütçe açığını milli gelirin yüzde 3,5'i seviyesinde tutmayı, yeni hedef olarak belirledik. Hizmetlerimizi artırırken kamu olarak vatandaşın bize emanet ettiği vergileri en doğru şekilde ekonomik ve verimli kullanacağız. Vergi politikalarımızı adil, öngörülebilir, sade, yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı teşvik edecek bir temele oturtacağız."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.