Bursa'ya artık yeni Suriyeli gelmeyecek!

Yayın: 04 Eylül 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 04.09.2019 10:00:59
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1453 okunma
Google News

Türkiye'nin en öncelikli problemlerinden biri de Suriyeli sığınmacılar. Zaman zaman toplumsal anlamda provokasyonlara da açık olan bu konudan Bursa da nasibini almakta.

 

 Her seçim dönemi iç siyasi malzeme olarak iktidar partisinin önüne konulan Suriyeli sığınmacılar meselesini, yerel seçimlerden sonra hükümet yeniden masaya yatırarak yeni bir yol haritası belirledi. Bu kapsamda başta İstanbul olmak üzere 11 kent, bundan sonra gelecek olan sığınmacılara kapatıldı.

 

-Peki Türkiye'de resmi rakamlara göre kaç sığınmacı yaşıyor?

 

-Bursa'da Suriye'lilerin sayısı ne kadar?

 

-Bursa, İstanbul gibi kapatılan il kategorisine alındı mı?

 

 Tüm bunların cevabını dün ilk ağızdan öğrenme imkânı elde ettik.

 

Çünkü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa Valiliğince düzenlenen "Düzensiz Göç Değerlendirme Toplantısı"na katılmak üzere dün birkaç saatliğine şehre geldi.

 

RAKAMLARLA KONUŞTU

 Almira Hotel'de 17 ilçenin kaymakamı, ilçe emniyet müdürü, ilçe milli eğitim müdürü ve  idari personel ile güvenlik personelinin katılımında gerçekleşen toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk olarak bu meselenin iç siyasi malzeme olmadığını, küresel sorun olarak  gelişmiş ülkelerin en büyük problemleri olarak karşımıza çıktığını ve coğrafyamızdaki savaşlardan, sosyoekonomik sorunlardan dolayı da etkilenen ülkelerin en başında geldiğimizi söyledi.

 

Dedi ki:

"2017 itibarıyla tüm dünyadaki uluslararası göçmen sayısı 258 milyon. 2018 itibarıyla da tüm dünyada zorla yerinden edilmiş insan sayısı 70 milyon 800 bin ve bu rakam son 9 yılda yüzde 63  oranında arttı"

 

Türkiye'deki rakamları da verdi:

"Ülkemizde geçici koruma statüsü ile bulunan Suriyeli sayısı 3 milyon 657 bin 694 kişidir. Bu kişilerin tamamı kayıt altındadır. Gönüllü olarak ülkesine dönen Suriyeli sayısı 352 bin 52. Yasal ikamet izni ile bulunanların sayısı ise 1 milyon 546 bin kişi. Yakalanan düzensiz göçmen sayısı ise 2010 yılında 175 bin iken, 2018'de yüzde 52.5 artarak 268 bin 3 olmuştur. Geçen yıl 12 ayda 268 bin kişi yakaladık. Bu yıl 8 ayda 237 bini aştı"

 

Tam da bu noktada önemli bir tehditten bahsetti:

 

"Düzensiz göçmen akımı aynı şiddetle devam etmektedir. Bizler de bu mücadeleyi artırarak sürdürüyoruz"

 

Bakan Soylu bu meselenin dünyanın meselesi olduğunu belirtirken de modern dünyanın göçü bitirmeye yönelik politikalardan uzak kaldığını özellikle ifade etti.

 

Bakan Soylu birkaç ay önce ülkemizde yaşayan Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere geri dönmeleri konusunda başlattıkları çalışmayı da anlattı.

 

"Başka illerde kayıtlı olup İstanbul'a gelen Suriyeliler bizim planlarımız dışında arttı. Bu kentleşme için de ciddi anlamda risk teşkil etti. Bir genelge yayınladık. Tüm gececi Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere dönmesi çalışmasını başlattık ve İstanbul'u yeni Suriyeli kaydına kapattık. Bugünkü rakamlara göre başka illerde kayıtlı 9 binden fazla aile İstanbul'dan ayrıldı. Bu 37 bin kişi eder. Şu anda bize başvurup başka illere gitmek isteyen 16 bin aile daha var. Bu da 65 bin kişi yapıyor"

 

BURSA'DA KAYDA KAPANDI

Bakan Soylu konuşmasında Bursa'ya da değindi.

 

"Güncel rakam 175 bin 584'tür. 48 bin 701 kişinin ikamet izni var. Geçen yıl Bursa'da yakalanan düzensiz göçmen sayısı 608'dir ve Bursa'da İstanbul gibi yeni Suriyeli kaydına kapalıdır. İş imkânları ve yaşam koşulları bakımından bu şehirde de bir yığılmanın önüne geçmeliyiz"

 

Bakan Soylu toplantının basına kapalı bölümünde de kaymakam ve ilçe emniyet müdürlerine uyarılarda bulundu.

 

Özellikle Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerdeki yabancı tabelaların hemen kaldırılması gerektiğini ve bu konuda asla taviz verilmeyeceğini söyledi. Ardından da kayıt dışı çalıştırılan Suriyelilerin mutlaka kayıt altına alınması ve iş yeri açanlara da iş yeri açma ruhsatının bulundurulması konusunda denetim ve yaptırımların yerine getirilmesini istedi.

 

BELEDİYE BAŞKANLARI KATILMADI!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Bursa programında dikkat çeken çok ince bir siyasi konu vardı. Vali Yakup Canbolat ve AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman'la birlikte milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Ahmet Kılıç ve Refik Özen'in yanı sıra bakanlığa bağlı idari ve mülki erkanın Yenişehir Havalimanı'nda karşılayıp, toplantıda ve yine havalimanındaki uğurlama programlarında yalnız bırakmadığı Soylu'nun  4 saatlik Bursa programında ne tesadüftür ki 14 belediye başkanından biri bile yoktu!..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.