Bursa Nilüfer Çayı ‘atık su kanalı’na döndü!

Bursa'da İYİ Parti Nilüfer İlçe Teşkilatı’nın Yolçatı Köyü’nde düzenlediği “Nilüfer Çayı Zehir Akıyor” eyleminde, Bursa’nın hayat kaynağının yok olduğuna vurgu yapıldı. TBMM Grup Başkanı Prof.Dr. İsmail Tatlıoğlu, İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve İlçe Başkanı Levent Öncü sorumlu kurumların yetkililerini acil göreve çağırdı.

Yayın: 16 Temmuz 2021 - Cuma - Güncelleme: 16.07.2021 13:30:10
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
580 okunma
Google News

 Nilüfer Çayı’nın doğduğu bölgeden alınan içilecek kalitedeki berrak su örneği ile Yolçatı bölgesinden alınan simsiyah renkteki numuneyi kavanozlarda gösteren Bursa Milletvekili ve Meclis Grup Başkanı Tatlıoğlu, “Bu hazin görüntü maalesef Ak Parti Türkiyesi’nin nereden nereye geldiğini gösteren tablodur” dedi.

 

İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü düzenlediği basın toplantısında, asırlar boyunca ‘hayat kaynağı’ olan Nilüfer Çayının ne yazık ki artık tamamen zehir aktığını ve yetkili kurumların ise buna seyirci kalmayı sürdürdüğünü söyledi. "Uludağın güney yamaçlarından doğarak Bursa Ovası’na inen ve 168 km uzaklıkta Karacabey Boğazından Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer Çayımız’ın, kelimenin tam anlamıyla ‘Kurtarın beni!’ diye feryat eden sesini, ne üzücüdür ki, kimseler duymuyor" diyen Başkan Öncü, "Yaşamsal bir öneme sahip olan güzelim Nilüfer Çayımız evsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan organik ve inorganik kirleticilerin tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, çevreci kuruluşlar ve duyarlı STK’lar ile birlikte adeta bas bas bağırıyor" dedi.

 

BUSKİ’nin resmi internet sitesinde de görüldüğü üzere, Nilüfer Çayı’nı besleyen kollar üzerindeki çözünmüş oksijen neredeyse doymuş seviyelerde bulunduğuna dikkati çeken İYİ Partililer, "Bu seviye, Bursa Ovası’nın ortasında yer alan Geçit’te ve Marmara Denizin’den önceki son durak olan Karacabey girişinde ise adeta sıfır seviyesine düşüyor. Bu durum tabii ki, doğal yaşamı doğrudan etkilerken, birçok canlı türünün yok olmasına sebep oluyor ve Nilüfer Çayı’nı özellikle yaz dönemlerinde tam anlamıyla bir ‘Atık Kanalı’ haline getiriyor. Çay’daki, Kimyasal Oksijen İhtiyacı ile Toplam Azot ve Fosfor (PO4-P) gibi organik kirleticilerin Marmara Denizi’ne dökülmeden önce ne kadar arttığı da yine BUSKİ’nin resmi sitesindeki tabloda gözlemleniyor" diye konuştu.

 

"Yetkili kurumlar, denetlemeleri yoğun ve çok sıkı yaptıklarını, hiçbir deşarjın da arıtılmadan olmadığını söyleseler de; Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin rakamsal gerçekleri, bunun tam aksini ortaya koyuyor" diyen İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü, "Denetlemeler doğru zamanlama ve yerinde tespitlerle yapılmalı ve bu işlemler sadece gündüz değil, geceleri de etkin bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca deşarj standartları da mutlak surette tekrar gözden geçirilmelidir" çağrısında bulundu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.