BMF, KOBİ’lerin Dijital Dönüşüm Yolculuğuna Rehberlik Ediyor

Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hazırlanan Bursa Model Fabrika (BMF), yalın üretim süreçleriyle birlikte kalite ve verimlilik artışı sağlarken, Bursalı firmalara dijital dönüşüme geçişte rehberlik ediyor. Üretim geliştirme modelleri ile gerçek fabrika ortamı şeklinde kurgulanan Bursa Model Fabrika’da eğitimler hızla devam ederken, merkezin avantajlarından faydalanan KOBİ’ler ayrıca eğitim hizmet giderlerinin 70 bin TL’ye kadar olan kısmı için KOSGEB’den destek alabiliyor.

Yayın: 08 Ekim 2021 - Cuma - Güncelleme: 08.10.2021 15:11:45
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
398 okunma
Google News

BTSO tarafından, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) destekleriyle yürütülen BMF, deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak teori ve pratiği birleştiriyor. Hayata geçirdiği makro projelerle Türkiye’ye örnek çalışmaların merkezi haline gelen BTSO liderliğinde, iş dünyasının talepleri doğrultusunda oluşturulan Model Fabrika’dan eğitim alan işletmelere önemli destekler de veriliyor. KOSGEB’in İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında kurgulanan Model Fabrika’dan eğitim alan işletmeler, KOSGEB’den 70 bin TL’ye kadar destekten faydalanabiliyor.

PALETLİ ROBOT TAŞIYICI ÜRETİLİYOR

Dünya genelinde 25 uygulaması bulunan Model Fabrika’nın odağında imalatçı KOBİ’lerin üretim proseslerindeki kayıp kaçakları önlemek, dijital teknolojileri üretim sistemlerine entegre etmek ve enerji verimliliği dönüşümünü gerçekleştirmek bulunuyor. Gerçek bir fabrika gibi kurgulanan Bursa Model Fabrika’da CNC, montaj hattı ve operatörlerin bulunduğu üretim hattı yer alıyor. Her sektöre hizmet veren Model Fabrika’da 260 parçadan oluşan paletli robot taşıyıcı üretimi yapılıyor.

19 EĞİTİM MODÜLÜ VAR

BTSO MESYEB binasında hizmet veren Model Fabrika’da eğiticilerin eğitilmesi ve eğitici havuzunun oluşturulmasından sonra pilot işletmelere yönelik eğitim faaliyetleri başladı. Öğren-dönüş danışmanlık programı kapsamında 19 eğitim modülünün belirlendiği Model Fabrika’da proses yaklaşımı, Kaizen, SMED, yetkinlik yönetimi, iş istasyonu tasarımı ve enerji verimliliği gibi konularda eğitimler veriliyor.  Model Fabrika’da seçilen firmalara öncelikle yalın üretim konusunda teorik eğitim veriliyor. Ardından Model Fabrika’da birebir olarak uygulamalı eğitimler gerçekleştiriliyor.

ÖĞREN DÖNÜŞ PROJESİ DEVAM EDİYOR

Model Fabrikada şu anda otomotiv, tekstil, makine, kauçuk ve metal sektörlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Öğren-dönüş projesi kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 10 firmada çalışmalar yapılırken, 40’tan fazla firmaya da tanıtım ve  fragman eğitimi verildi. Model Fabrika’dan şimdiye kadar 1.000’e yakın kişi de yararlanma imkanı buldu. Kalkınma ajansları, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları ile kurumlara verilen çeşitli eğitim ve tanıtım çalışmalarının yanı sıra lise ve üniversite öğrencilerine yönelik de 3 gün süren yalın teknikler ve uygulamaları eğitimi verildi. Söz konusu eğitimlerde mevcut durum senaryoları üzerinden üretim sisteminin en verimli duruma iyileştirilmesi sağlanıyor. Model Fabrika’daki eğitimlerin ardından ise uygulamalı danışmanlık olarak fabrikalarda modüller uygulanıyor. 19 modülün uygulanması ise danışmanlıkla birlikte yaklaşık 4 aylık bir süreci kapsıyor.

YÜZDE 60’A ULAŞAN VERİMLİLİK ARTIŞI

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, dünya genelinde hız kazanan dijital üretim uygulamalarını Bursa sanayisine entegre etmeyi amaçladıklarını söyledi. Model Fabrika ile bu alanda büyük bir ilerleme kaydettiklerini belirten Başkan Burkay, “İşletmelerimizin verimli çalışabilmeleri amacıyla önce yalın üretimi öğrenmelerini amaçlıyoruz. Model Fabrika’da eğitim aldıktan sonra görevli danışmanlarımızla kendi fabrikalarını düzenleyen firmalarımız verimliliğini yüzde 60’a kadar artırdı. Burada ilave herhangi bir yatırıma gerek olmadan sadece iş yapma şekilleri, makinelerin yerleri düzenlenerek bu başarıldı.” dedi.

ZAMAN TASARRUFU

Fabrikalarda üretim prosesleri içinde kayıp kaçaklar yaşandığına dikkati çeken Başkan Burkay, Model Fabrika tarafından bu alanda yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Başkan Burkay, “Bir otomotiv firmasında presten çıkan ürünü bir operatör masanın üzerine dizerken, diğeri ise ürünü diğer bantta yer alan kasaya taşıyordu. Burada kasanın yeri ve ebatları değiştirilerek işletmeye 184 dakika kazandırıldı. Yüzde 50 verimlilik artışı sağlanan işletmede ikinci operatörün de daha nitelikli bir işe yönlendirilmesi sağlandı. Yine bir tekstil firmasında yeni topun makineye aktarılması işlemini kolaylaştıracak bir aparat yapılarak, kumaşın geri çekilmesini engelleyen bir sensör kullanılmış vardiyada açılan kumaş yüzde 62 oranında, makinenin kapasite kullanımı ise yüzde 19 oranında artırılmıştır. Yapılan bu değişiklikler hem zamandan, hem işçiden tasarruf anlamına geliyor.” dedi.

BMF’DEN FAYDALANARAK DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNA KATILABİLİRSİNİZ

Başkan Burkay, Bursalı sanayicilerin kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak rekabetçi üretim yapmak zorunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Model Fabrikamız verimlilik ve dijitalleşmeye ilişkin sanayicilerimize önemli bir vizyon sunmaktadır. Verimlilik dönüşümünü sağlamak ve uluslararası rekabet gücünü artırmak isteyen tüm işletmelerimizi Model Fabrika’nın imkanlarından faydalanmaya davet ediyorum.

BURSA MODEL FABRİKA (BMF) EĞİTİM MODÜLLERİ

Ön Öğren Dönüş Model Fabrika Eğitimi – 1

1 – Proses Yaklaşımı , Standardizasyon

2- İş etüdü

Ön Öğren Dönüş Model Fabrika Eğitimi – 2

3- JIT

4 – Mevcut Durum Değer Akış Haritalama

       Gelecek Durum Değer Akış Haritalama

Ön Öğren Dönüş Model Fabrika Eğitimi – 3

5- TPM – OEE

6 – SMED

7 – Jidoka

8- FMEA

Ön Öğren Dönüş Model Fabrika Eğitimi – 4

9- Gemba, Kaizen

10 – İş istasyonu tasarımı , Ergonomi , 5S

11 – Yamazumi

12 – Heijunka

Ön Öğren Dönüş Model Fabrika Eğitimi – 5

13- MRP , Kanban , Kapasite Planlama

14 – Yetkinlik Yönetimi

15 – KPI Performans Yönetimi

16 - Liderlik

Ön Öğren Dönüş Model Fabrika Eğitimi – 6

17 – Etkileme Teknikleri ve Performans Görüşmesi

18 – Proses Denetimi

19 – Enerji Verimliliği

BMF EĞİTİM-DANIŞMANLIK SONUNDA KOBİLER NE KAZANIR ?

  • Sıfır hataya yaklaşma / hatayı tekrarlamama
  • İsraf , kayıp , katma değersizi yok etme
  • Bakmakla görmek arasındaki farkı öğrenme
  • Kaizen düşünce tarzını benimseme
  • Enerji verimlilik dönüşümü
  • Verimlilik ilkesini kurum kültürü haline getirme
  • Olaylara ve gelişmelere 360 derece açı ile bakma
  • Sınırlı kaynakları daha etkin ve verimli kullanmayı sağlamak.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.