Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni dönem! Değişiyor...

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde faaliyet gösteren Vakıf Emeklilik ve Hayat, Halk Hayat ve Emeklilik, Ziraat Hayat ve Emeklilik’in Türkiye Varlık Fonu ( TVF ) çatısı altında birleştirilmesine karar verildi. Buna göre TVF satın alması ile TVF altında Türkiye Hayat ve Emeklilik Adında şirket kuruldu. Peki bu değişikliğin bireysel emekliliğe ne gibi etkileri olacak? İşte cevabı..

Ekonomi Yayın: 10 Eylül 2020 - Perşembe - Güncelleme: 10.09.2020 10:33:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1082 okunma
Google News

Kamu sigorta şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu (TVF) çatısı altında birleşme süreci tamamlandı. Peki ne gibi değişikliklerin yapılması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İSAD ( İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği ) Onursal Başkanı Turusan Bağcı şu bilgileri verdi:

 

OLUMLU YANLARI VAR 

 

Bu birleşme ile Bireysel Emeklilik'te hükümetin daha önemli destekler sağlayacağı konuşuluyor. Bunların başında mevcut vergi desteğini yanında vergi desteğinin arttırılması beklentisi en büyük diğer önemli destekler olarak konuşulmaktadır.

 

Devlet katkısının artması, 18 yaş altındaki kişilerin sisteme girişini sağlanması, otomatik zorunlu Bireysel Emekliliğe girişin tekrar gündeme gelip eskisi gibi 2 ay içerisinde değil 3 yıldan önce çıkılmaması gibi çalışmaların olacağı düşünülmektedir.

 

Şirket BES katkılarına ise önemli vergi desteği geleceği beklentisi de güçlü. Diğer önemli gelişme ise küresel bir marka olmak ve buna göre çalışmalara başlayıp dünya çapında diğer şirketlerle rekabet edebilecek ve diğer ülkelere açılma hedefinin olması BES fonlarına ve gelişmesine önemli bir katkı sağlayacağı konuşulmaktadır.

 

EMEKLİLİK FONLARININ YÜZDE 28’İNİ YÖNETECEK 

 

Türkiye Hayat ve Emeklilik pazarda ilk sıraya yerleşti. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 21 Ağustos tarihli verilere göre; pazarda faaliyet gösteren 18 emeklilik ve hayat şirketi arasında BES fon büyüklüğü açısından Vakıf Emeklilik ve Hayat 10.7 milyar lira ile 5. sırada, Ziraat Hayat ve Emeklilik 6 milyar lira ile 6. sırada, Halk Hayat ve Emeklilik de 6 milyar liralık fon büyüklüğü ile 7. sırada bulunuyor.

 

Birleşme sonrası Türkiye Hayat ve Emeklilik 1.8 milyon katılımcı sayısı ve 22.8 milyar lira fon büyüklüğü ile katılımcı sayısı açısından pazarda ilk sıraya, fon büyüklüğünde ise ikinci sıraya yerleşiyor. Buna göre de BES’te katılımcı sayısının yüzde 28’i, fon toplamının da yüzde 18.3’ü Türkiye Hayat ve Emeklilik’e ait.

 

Tüm çalışanların BES’e girişine imkan sağlayan otomatik BES katılımında ise durum biraz daha farklı.

 

Otomatik BES’te pazarın ilk üç şirketi sırayla Ziraat Hayat ve Emeklilik, Halk Hayat ve Emeklilik, Vakıf Emeklilik.

 

Bu durumda Türkiye Hayat ve Emeklilik 5.7 milyar lira fon büyüklüğü ve 2.3 milyon çalışan sayısı ile otomatik BES’te ilk sıraya oturmakla kalmıyor; fon büyüklüğünün yüzde 56.70’ine, çalışan sayısının da yüzde 36.72’sini yönetmiş oluyor.

 

Birleşme ile Türkiye Hayat ve Emeklilik, hayat sigortaları pazarında 2.6 milyar lira üretim ile ilk sıraya oturuyor ve pazarın yüzde 30’una hakim oluyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.