Bilim Kurulu toplantısı sonra erdi! Bakan Koca'dan flaş açıklamalar

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu saat 13.30'da toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüsle mücadele kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Gündem Yayın: 01 Nisan 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 01.04.2020 19:45:54
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
1066 okunma
Google News

İşte Koca'nın açıklamalarından satırbaşları;

 

Koronavirüs salgınında dünyada gelinen noktasında başlangıç günlerini bile unutturdu. Hiçbirimiz dünyanın neresinde olursa olsun her hangi bir insan bu hastalık yomuş gibi davranamaz. Eski dünya değil. Bu sürdüre geldiğimiz hayat değil. Uzun yıllardan beri dünya tüm ulusları ortak bir düşmana karşı savaşıyor.. Karşımızda sürekli hareket halinde olan sınırlarda zayıf noktaları tespit eden bir düşman var. İnsanlık buna ilk kez tanık oluyor. Araya mesafe koymak bizi güçlü kılıyor.

 

Dünya ne kadar başarı göstermişse izolasyona bağlı. Korona Türkiye'ye girdiğinde bizim silahımızın da izolasyon olduğunu söyledik. Temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız kendimizi izole deceğiz. İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor. İlaç aşı çalışmalarını sürdüren bilim insanları ne diye ona bakmalıyız. Tıp şunu diyor; arama mesafe koy, temastan kaçın ve izole ol. İzolasyon korunmazsa diğer tedbirler bizleri korumaz.

 

Yakınları uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var. Özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor, birbirimiz değil. Bugünler dirayet günleridir. Bugünler geçicidir. aşarırsak, ki başaracağız birlikte gurur duyacağız. Bir yönüyle bu halk sağlığı savaşıdır. Virüsü mümkün olduğu kadar erken kontrol altına almaktır.

 

Virüsün bütün gücü yayılmasıdır. Bunu ona tanımayalım. Sizler kahraman olmalısınız. İzolemizi yaparak bundan korunmalıyız. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar hızlı galip geliriz. Bu mücadelede stratejimiz sabit hayat olmalı.

 

1 VAKA VİRÜSÜ 30 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR

 

Bizim filyasyon dediğimiz taradığımız hastaların durumu. Şu anda yaptığımız taramalarda hasta sayısı 10 bine vardı. Pozitif vakaları taradığımızda 46 kişi oldu. Aile hekimlerimize teşekkür etmek istiyorum bu tablonun ortaya çıkmasında çok yardımcı oldu. Bu taramada sadece 1 hastanın filyasyon çalışmasını örnek olarak gösteriyorum. Bulaştırdığı kişi sayısı 30. Kimlerde pozitif gördüğümüz, kimlerin yoğun bakımda olduğunu kimlerin hayatını gösterdiği bir örnek. Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli görüp izole etmesini istiyoruz. Bulaştıran kişi ise hayatta ve hastaneye bile yatmadı. 3 kişinin hayatını kaybetmesine ve 12 kişinin de onun yüzünden pozitif olduğunu görüyoruz.

 

TEST MERKEZİ 89'A ÇIKACAK

 

Günlük test sayımız 15 bini buldu. 71 merkezde çalışılıyor. Birkaç gün içinde 89 merkeze çıkması için çalışma yapıldı. Çin'de bugüne kadar 50 binden az test yapılmış. Bizde yapılan test sayısı 100 bini geçti. Her geçen gün test sayısı artacak, bununla birlikte de vaka sayısı artacak. Burada önemli olan hayatını kaybeden vaka sayısı olacak.

 

Vakalarımızda ölü sayımız yüzde 1,58. Bu sayısı diğer ülkelerin altında.

 

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZ ASLA EVDEN ÇIKMAMALI

 

60 yaşın üstünde 75'i yoğun bakımda. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın 69'u tansiyon hastası. Yoğum bakımdaki hastalarımızın 63.3 yine tansiyon hastası. Bizim şu dönemde kronik ve alt hastaılğı olan ve 65 yaş üstü vatandaşımızın daha yüksek riskli olduğunu görüyoruz. O nedenle bu gruptaki vatandaşlarımızın asla ve asla evlerinden çıkmamaları, kendilerinini izole etmeleri için bu tabloyu gösteriyorum. Sağlık çalışanlarımıza ve Bilim Kurulumuza güvenelim. Can kayıplarını önleme yolu tedbirdir. Dışarı çıkmayalım virüse fırsat vermeyelim.

 

SORU-CEVAP:

 

UMREDEN GELEN VATANDAŞLAR...

 

Umre'deki vatandaşlarımızla ilgili bilim kurulu bir karar almıştı bundan önceki toplantıda. Eğer pozitifse bu kişinin hastanede takibi, eğer takibi varsa hastanedeki takip edilmesi, eğer bunların hiçbiri yoksa bir onan formu imzalatarak ve aile hekimlerinin de bu kişileri takip etme kararıyla 14 günlük süre sonunda evlerine gitmeleri kararı alındı. Merkez üssü olarak Çin'den sonra Avrupa'nın görüldüğü şimdi ise Kuzey Amerika'nın merkez üssü oluştuğu kanaatine varıldı. Bu süreçte bize teşekkür ettiler. Virüsün bize geç geldiği ve süreci başarılı olduğumuzu ifade ettiler.  Ayrıca konuştuk. Bu anlamda iyi bir görüşme oldu. Biz 14 gün boyunca izolasyona aldık. Bu süreçte semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. Umreden geldikleri için bu dönemde de pozitif olan vakaların olduğunu da görerek devamında herhangi bulgusu olmayanların test yapıldığında pozitif olduğunu gördük. Eğer riskli bölgeden geliyor iseniz hastalık bulgusu olmayabilir. Ve o dönemde test pozitif çıkabilir. Pozitif olanları da takibi tedaviye almış olduk. Eğer gerçekten dediğimiz şekilde kendimizi izole edebilirsek zorunlu olmadığı sürece evden çıkmazsak bu grafiğin daha aşağıda kapanabileceğini söyleyebiliriz. Tam tersini yaparsak bunu önleme şansımız olmaz. Bizim evlerde kendimizi izole etme çabası içerisinde olmalıyız. Gençlerin de bu noktada hassasiyet göstermesi gerektiğini biliyoruz.

 

PROF. DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU'NA BAŞSAĞLIĞI

 

Sayın Hocam için Allah'tan rahmet diliyorum. Büyük bir acı. Çok iyi bir insandı ve görevinin başında son güne kadar çalışarak hayatını kaybetti. Yakınlarına ailesine ve bütün camiamıza başsağlığı diliyorum.

 

B-C-D PLANLARIMIZI YAPIYORUZ

 

Uyku tabi ki önemli. Vatandaşlarımızın beslenme konusunda uyku konusunda özellikle dikkat etmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Başından beri birlik ve beraberlik içince mücadelenin oluşması için gayret gösteriyoruz. Biz imkanlarımızı olabildiğince arttırmaya ve B-C-D planı gibi hangi durumda planlarımızı yapıyoruz. İstanbul'da 58'de. Bu süreçte özel hastanelerin kısmen devrede olduğunu, özel hastanelerin de önümüzdeki günlerde daha yoğun girebileceğini ifade etmek istiyorum. Yaklaşım ve önerilerinde daha yapıcı olmasını gerektiğini belirtmek istiyorum.

 

Pandemi hastaneleri ile ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak. Özellikle vatandaşımızdan bu anlamda ücret talebİ edilmemesi noktasında yaklaşım içerisindeyiz. 3-5 günü bulmaz düzenleme yaklaşımı söz konusu. Temas ve izolasyon özellikle altını çizmeye çalıştım. Bu dönemde mümkün oldukça evden çıkmamaya ve izole etmeye çalışmalıyız. Biz bakanlık olarak MHRS ve çağrı sistemlerimizde çok kişi çalışır. Şu an 90'ı evden sisteme katılıyor. Daha önce böyle bir şey yapmamıştık. İş ortamının evden de nasıl yapılabileceğini hepimiz test etmiş bulunuyoruz.

 

ANTİKOR TEDAVİSİ
 

Bu konu ile dünyada uygulama var fakat çok yaygın değil. Özellikle tedavisi yapılan ve antikoru gelişmiş hastaların tedavisi olanlara verilmesi. Hangi hastaya nasıl uygulanmasıyla gerektiği bugün de yayınlandı. Kızılay tedarik zincirinde önemli bir birim olacak. Üniversite ve Vakıf Üniversiteleri yapabileceklerse izin verme konusunda genelge Kök hücresi yapmıyoruz. Bunu da yaptığımız 3 hastamız oldu. Fayda görülüp görülmediğini Bilim Kurulu çalışmalarından sonra söyleyebiliriz. Kök hücre başladı, bunu da genişletiyoruz.
 

SEYAHAT KISITLAMASI
 

Seyahat kısıtlamasının daha yoğun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığımıza da ilettik. İlerleyen günlerde bunu da daha sıkılaştıracaklarını biliyoruz. Bilim Kurulu'nun geçen toplantıda aldığı kararları biz biliyoruz. Özellikle bazı şehirler özelinde genel giriş çıkışların kontrolü istenmişti. Bu tüm Türkiye'de uygulandı. İçişleri Bakanlığı önümüzdeki günlerde bunu daha yoğun bir şekilde uygulayacak.

 

 

.

 

.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.