Beyaz cüce yıldızı keşfedildi

Gökbilimciler, şimdiye kadar bilinen en küçük ve en ağır beyaz cüce yıldızı keşfetti.

Gündem Yayın: 06 Temmuz 2021 - Salı - Güncelleme: 06.07.2021 11:30:06
Editör -
Okuma Süresi: 57 sn.
1131 okunma
Google News

Hakemli bilim dergisi Nature'da 30 Haziran'da yayımlanan çalışma, Ay büyüklüğündeki yıldızın kütlesinin Dünya'nın kütlesinin 450 bin katından fazla olduğunu gösterdi.

 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre ortalama büyüklükteki yıldızların yakıtını tüketip dış katmanlarını kaybetmesiyle geride kalan soluk ve genellikle Dünya boyutundaki ölü yıldız çekirdeklerine "beyaz cüce" ismi veriliyor.

Uzmanlar, Güneşin de yıldızların yüzde 97si gibi bir gün beyaz cüceye dönüşeceğini söylüyor.

Çalışma, California Teknoloji Enstitüsü'nde astrofizikçi olan Kevin Burdgeün ABD'deki Palomar Gözlemevine ait Zwicky Geçiş Halindeki Gökcismi Tesisinde büyük kütlesi ve hızlı dönüşü sebebiyle sözkonusu beyaz cüceyi tespit etmesiyle başladı.

Araştırmacılar, yaklaşık 100 milyon yaşında olan yıldızı analiz etmek için Hawaiide yer alan Haleakala Gözlemevindeki Pan-​STARRS ve Gaia Uzay Teleskobu dahil olmak üzere bir grup teleskoptan yararlandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.