Başkan Türkyılmaz "o değişiklik" için ne dedi?

Hikâyenin başlangıç noktası şu: Faruk Çelik kabinede bakan iken, 2014 yılında dönemin Zeytinbağı Belediye Başkanı Ali Turan tarafından beldeye yaptığı hizmetlerinden dolayı ismi Kültür Merkezi'ne verilmişti.

Yayın: 08 Mayıs 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 08.05.2019 10:21:53
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1475 okunma
Google News

Hikâyenin başlangıç noktası şu:

Faruk Çelik kabinede bakan iken, 2014 yılında dönemin Zeytinbağı Belediye Başkanı Ali Turan tarafından beldeye yaptığı hizmetlerinden dolayı ismi Kültür Merkezi'ne verilmişti. Birkaç ay sonra Mart 2014'te Hayri Türkyılmaz Mudanya Belediye Başkanı seçildiğinde de ilk iş olarak Faruk Çelik Kültür Merkezi isminin değiştirilmesi için girişimde bulunmuş ve Meclis'e getirmişti, ancak yeterli sayıya ulaşamadığı için isim değişikliğini gerçekleştirememişti.

Şimdi bu isteğini gerçekleştirdi.

Ama bu sefer sessiz sedasız.

CHP Grubu'nun "Tirilye'deki Faruk Çelik Kültür Merkezi'nin isminin Tirilye Kültür Merkezi olarak değiştirilmesi" yönündeki önergesine Cumhur İttifakı hazırlıksız yakalandı. İttifak daha ilk oturumunda fire verirken, ittifak ortakları arasında kriz çıktı ve meclis aritmetiği de değişti.

Zira Belediye Meclisi'nde 17 CHP'li, 6 AK Parti'li, 3 MHP'li ve 1 İYİ Parti'li üye bulunuyor.

İsim değişikliği için meclis çoğunluğunun üçte ikisi gerekiyor. Cuma günü yapılan meclis toplantısında ise, CHP'nin "evet" oylarına karşılık muhalefet cephesinden 6 AK Parti'li ve 3 MHP'li "hayır" dedi. Ancak MHP'den Zeki Saygılı sürpriz bir biçimde CHP grubuna destek verince, Faruk Çelik Kültür Merkezi'nin ismi Tirilye Kültür Merkezi olarak değişti.   

Sonuç mu?

MHP'li Meclis Üyesi Zeki Saygılı'nın daha ilk oturumda partisinin ve ittifak ortaklarının karşısında yer alıp, CHP ile iş birliğine gitmesi hem onun partisinden hem de MHP İlçe Başkanı Yusuf Yılmaz'ın görevinden istifa etmesine yol açtı. Ayrıca gelişen siyasi baskı şiddeti de beraberinde getirdi ve Saygılı evinin kapısında bir grup genç tarafından saldırıya uğradı.

                            ******                                            *******                           *******

Cumhur İttifakı kendi içinden vurulurken, karşı tarafta 5 yıl aradan sonra çok istediği isim değişikliğini gerçekleştirmenin siyasi tadını yaşayan bir belediye başkanı var.

Pazartesi günü YeniDönem gazetesi olarak hayırlı olsun ziyaretinde bulunduğumuz Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'a ilk sorumuz şiddete kadar uzanan bu üzücü hikâye oldu.

Söze ilk önce "Faruk Çelik de isminin burada olmasını istemiyordu. Kendisiyle daha önce birkaç defa konuşmuştum. Biz sizin isminize karşı değiliz, ama burası yanlış, başka bir tesis yaparız oraya veririz demiştim"  diye başladı.

Ben de bunun üzerine "Peki, cuma gününden önce tekrar konuştunuz mu? Ya da Meclis'teki değişiklikten sonra?" diye sorduğumda da "Hayır daha görüşmedim" dedi.

Türkyılmaz devam etti:

"Biz UNESCO'ya aday bir ilçe olalım diye çalışırken, siyasi isimlerin bu tür kültür merkezlerine verilmesi doğru değil. Orasının adının Tirilye Kültür Merkezi olması, Mudanya'mızın tanıtımı açısından da önemli. Daha önce 2 defa denedim ama sayısal çoğunluğa ulaşamadığım için gerçekleştiremedim."

Başkan Türkyılmaz tebessümle dedi ki:

"Bu sefer çok sessiz yürüttüm. Eşimin bile haberi yoktu."

Başkan, Zeki Saygılı konusuna da değindi:

"O arkadaşı önceden tanımam. Yeni tanıdım. Hayırlı olsuna geldiğinde projelerimi beğendiğini söyledi. Mudanya'ya yapılacak güzel işlerin arkasında olacağını belirtti. Ben de kendisine bu konuyu anlattım. 'Olur destek veririm' dedi. Sonradan duydum ki evinin önünde saldırıya uğramış. Tabii bu şekilde siyasi linç ve şiddeti asla kabul etmemiz mümkün değil."

Siyasilerin isminin sokak, cadde, meydan ve tesislere meclisteki iktidarın çoğunluğuna göre verilip, sonradan siyasi iktidar el değiştirildiğinde yine meclis çoğunluğu ile kaldırılmasına alışığız. Başkan Türkyılmaz da "bir başka tesis yapar ismini orada yaşatırız" dedi ama siyaseten...

Keşke, yerelden çıkıp ülke siyasetine mal olmuş ve Mudanya'ya da pek çok hizmeti geçmiş Faruk Çelik gibi bir siyasetçinin ismi, Kültür Merkezi'nden kaldırılmadan önce küçük de olsa bir tesise verilseydi. Hem siyaseten daha şık olur hem de kamuoyunda da böylesine büyük yankı uyandırmazdı diye düşünüyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.