Askerlik bayram sonrasına kaldı

İktidarın, "bayram müjdesi" olarak çıkarmak istediği yeni askerlik sistemine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri şimdilik Ramazan Bayramı sonrasına ertelendi.

Gündem Yayın: 30 Mayıs 2019 - Perşembe - Güncelleme: 30.05.2019 11:50:12
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1404 okunma
Google News

Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerliği kalıcı hale getirilmesini de içeren düzenleme, hâlâ silah altında bulunanlardan 6 ayını dolduranlara da, yasanın yürürlük tarihi itibarıyla erken terhis olanağı sağlıyordu.

 

Yasa teklifi ile ilgili gerek iktidar partisi AKP'ye iletilen kaygılar, gerekse muhalefet partilerinin, cumhurbaşkanına verilen yetkilerle ilgili muhalefet şerhlerinde dile getirdikleri eleştiriler üzerine, yasanın yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.

 

Erteleme kararı, AKP Grup Başkanı Naci Bostancı'nın, parlamentodaki tüm siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle dün yaptığı toplantıda alındı.

 

45. maddeye itiraz

 

Edinilen bilgiye göre, muhalefet partileri özellikle cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet tanıma yetkisi veren 45. maddedeki düzenlemeye itiraz ettiler.

 

Komisyon görüşmelerinde de en çok tartışma yaratan sözkonusu maddenin 2. fıkrasında, "Olağanüstü hal veya savaşta, askerliğini henüz yapmadan, cumhurbaşkanınca gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüler, cumhurbaşkanınca belirlenen şartlara uydukları taktirde askerlik hizmetinden muaf tutulur" deniliyor.

 

AKP, bu düzenlemenin mevcut yasada da olduğu ve söz konusu yetkinin Bakanlar Kurulu'nda olduğunu, cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi nedeniyle, diğer konularda olduğu gibi Bakanlar Kurulu'nun yetkilerinin cumhurbaşkanına aktarılmasından ibaret olduğunu savunuyor.

 

Ancak MHP ile muhalefet partileri artık bu yetkiyi tek kişinin kullanacağını ve arada hiçbir süzgeç kalmadığına dikkat çekerek, "gönüllü", "saha" tanımlarının daha net tanımlanması önerisini getirdiler

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.