AK Parti'nin hikayesinde 'bir şeyler eksiliyor'

Türk siyasi tarihimizde,1950 sonrası çok partili siyasal sisteme geçildikten sonra 18 yıl kesintisiz tek başına iktidar olan tek parti AK Parti'dir. Tabii 1923 -1950 yılları arasında CHP tek başına iktidarda kaldı ama bu dönemde Cumhuriyet rejiminin demokrasi ayağı yoktu.

Yayın: 14 Ağustos 2020 - Cuma - Güncelleme: 14.08.2020 10:52:23
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
901 okunma
Google News

1950'de çok partili sisteme geçişle beraber demokratik süreçte, 18 yılda yerel, genel, referandum olmak üzere tam 14 seçimden her defasında oylarını arttırarak çıkan tek parti yine AK Parti'dir.

 

Bu başarı ne Demokrasi Şehidimiz Adnan Menderes'in DP'sine, ne merhum Süleyman Demirel'li 60 darbesi sonrasının AP'sine, 80 darbesi sonrası kurduğu DYP'sine, ne de merhum Turgut Özal'ın liberal ekonomiyle ülkenin kapılarını açan ANAP'ına nasip oldu. 1950'de yüzde 53, 1954'de yüzde 56,6 ile oy milletten büyük teveccüh alan DP'nin 10 yıllık kesintisiz iktidarını, 18 yılla kırmak hakikaten büyük başarı. Tabii başarının mimarı da partinin kurucusu ve genel başkanı Erdoğan.

 

****

 

Dün, partinin 19. Kuruluş yıl dönümü programı vardı. Pandemiden dolayı bu sene kutlama programı yaklaşık bin kişilik kısıtlı davetlinin katıldığı bir toplantı ile yapıldı. 75. Yıl Cumhuriyet Anfi Tiyatro ve Kültür Merkezi'nde çok sıkı sağlık tedbirlerinin alındığı özel programda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kuruluş yıl dönümü konuşması TV'lerden canlı verildi. Cumhurbaşkanı partinin 14 Ağustos 2001'de kuruluşundan ve 3 Kasım 2002'de tek başına iktidara gelmesinin ardından geçen sürede ülkenin kazanımlarını ana hatlarıyla tek tek anlattı.

 

18 yıldır iktidarda olan AK Parti hükümetleri sayesinde Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük değişim ve dönüşüm projelerine imza attı. Pek çok demokratik kazanımları gerçekleştirdi. En önemlisi de Cumhurbaşkanı'nın doğrudan halk tarafından seçilmesi oldu. 16 Nisan 2017'deki referandumda Parlamenter Sistemin yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin de yüzde 51'le kabul görmesi de aslında bin yıllık büyük bir devrimdi ama süreçte maalesef bu sistemin alt yapısı tamamlanamadığı için aksaklıklarından ve siyasi tıkanıklığından dolayı şimdilerde hem siyasetin hem de halkın en çok tartıştığı siyasal sistem durumuna geldi.

 

Yine 18 yıllık iktidar sürecinde bu ülkenin son 45 yılında devlet içindeki paralel yapılanmasıyla terör örgütü olarak 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ ile mücadelede en büyük kazanımlarımızdan. Diğerlerini tek tek yazmayacağım, zaten Sayın Cumhurbaşkanı bunları daha önce sık sık anlattığı gibi dün de aktardı.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.