31 Mart’ın kaderi kararsızların kararına mı bağlı?

Seçimlere 4 gün kaldı. Her seçimde olduğu gibi anketler yine havada uçuşuyor. Yayınlanan anketlerin verilerini karşılaştırdığımızda sonuçların birbirine yakın çıkmakla beraber kazanan, kaybeden noktasında hepsinin birbirinden farklı olduğunu da görüyoruz...

Siyaset Yayın: 27 Mart 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 27.03.2019 10:19:26
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1289 okunma
Google News

Kimin de Eskişehir, Bursa, Antalya ‘da değişim çıkıyor, kimin de birkaç puan farklılıkla mevcut belediye başkanları koltuğunu koruduğu gözüküyor.

Yani manipülasyonlara açık bir durum.

Sonuçta 4 gün sonra en iyi sonucu sandıkta halk verecek.

Cumhur İttifakı’nın adayları mı? Yoksa Millet İttifakı’nın adayları mı?

                                       *******                            *******                           ******

1 Nisan’dan sonra belediye başkanlığı koltuğuna hangi ittifakın, hangi partinin adaylarının oturacağını hep birlikte göreceğiz.

Ancak araştırma şirketlerinin açıkladığı kamuoyu sonuçlarında ortak bir özellik var ki, bugüne kadar yapılan seçimlerde pek eşine rastlanmayan bir veri.

O ‘da seçimlere kısa süre kalmasına rağmen kararsız kitlesinin hala oranının yüksekliği.

Normalde kararsızlar kitlesinin seçim takviminin tarihi yaklaştıkça aşağıya doğru düşme ivmesine girmesi gerekirken, bu seçimlerde hiç bir düşme eğilimi göstermiyor.

Bursa ölçeğinde yerel bazlı araştırmalar yapan bir şirketin yöneticisi ile dün bir kere daha görüştüm.

“Neden kararsızlar kitlesi hala ciddi anlamda yüksek duruyor?” Diye sordum.

Verdiği cevap şöyle idi:

“Şu anda Bursa’da yüzde 10 civarında bir kararsız kitlesi var.Bu oran 3 ay önce yüzde 15-20 arasında idi. Şimdiye kadar çoktan bu oranın yüzde 3 ve ya 4’lere düşmesi gerekiyordu. Ama düşmedi. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Seçmen sandığa kası süre kaldığı halde kafasında bazı soruları tam netleştiremedi”.

İkinci sorumda bu kararsız kitlesinin büyükşehir ölçeğinde değerlendirdiğimizde hangi partiye yakın olduğu yönünde idi.

Dedi ki:

“ Elbette ağırlığı AK Parti seçmeni  ve  MHP oluşturuyor.”.

Tam bu noktada seçmeni kararsızlığa iten nedeni sordum.

Verdiği cevap da aynen şu oldu:

“Bursa ölçeğinde değerlendirdiğimizde iki kutuplu yarışta bu sefer iki kutbun adayları da seçmene yakın pozisyonda duruyor. Daha önce Ak Parti’nin adayının karşısında güçlü bir aday profili yoktu. Şimdi yerelde güçlü iki isim var.  Seçmen tercih noktasında gidip geliyor. Ayrıca Türkiye ölçeğinde değerlendirdiğimizde evet ortada bir hayat pahalılığı ve  bir beka sorunu var. Kararsızların ki, AK Parti sempatizanları bu beka meselesini kabul ediyor, ama yerelde teşkilatlara, mevcut belediyeleri olan birikmiş kızgınlığına, bu dönem adayların yetersizliğini de eklediğinde tam anlamıyla bir çıkmaza giriyor. Yine bir kısmı da Cumhur İttifakı’nın adayı Alinur Aktaş’ı beğeniyor, son 1.5 yılda kente yaptığı küçük dokunuşlardan dolayı bu adam iş yapar diye düşünüyor. Ama bu sefer hayat pahalılığı devreye giriyor”.

Sahada tüm ilçelerde çalıştığı için seçmen nabzını iyi tutan kamuoyu araştırma şirketinin yöneticisine son olarak peki sandık önüne geldiğinde bu kararsızların nasıl bir eğilim içinde olabileceğini de sordum.

“Dedim ya, kararsızların yarıdan çoğu AK Parti, bir kısmı da MHP seçmeni diye. Bu kesim sandığa gittiğinde büyük oranda tepkilerine rağmen siyasi düşüncesi doğrultusunda oyunu kullanacaktır”.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.