150 yıllık merhamet çınarı 'Türk Kızılay'

Bağışçılarından aldığı destekle 150 yıldır ayakta duran Türk Kızılay, kuruluşundan bu yana dil, din ayrımı gözetmeden 151 ülkede ihtiyaç sahiplerine şefkat elini uzattı.

Yaşam Yayın: 06 Nisan 2019 - Cumartesi - Güncelleme: 06.04.2019 11:26:10
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1243 okunma
Google News

Dünyanın dört bir yanında 150 yıldır mazlumların yanında olan Türk Kızılay, kuruluşundan bu yana dil, din ayrımı gözetmeden 151 ülkede ihtiyaç sahiplerine şefkat elini uzattı.

Kurulduğu 11 Haziran 1868'den bu yana bağışçılarından aldığı destekle çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay, 1,5 asırdır dünyanın dört bir yanında insani yardım çalışmalarına devam ediyor.

Türk Kızılay, ulusal afet yardımları, kan hizmetleri, uluslararası yardımlar, sosyal hizmetler, göç ve mülteci hizmetleri, teşhis tedavi hizmetleri, mineralli su işletmeleri, eğitim ve gençlik hizmetleri alanlarında faaliyet yürütüyor.

Kan bağışı 2 milyon 700 bine ulaştı

Üç yıl önce de "Güçlü Kızılay, Güçlü Türkiye" sloganıyla yola çıkan Kızılay, AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, insani yardım faaliyetleriyle dünyaya örnek oldu.

Türkiye'deki kan ihtiyacının neredeyse tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılar sayesinde karşılayan Kızılay, hizmetlerini 18 bölge kan ve 67 kan bağış merkezi ile 350'den fazla mobil kan bağış aracıyla yürütüyor.

Güvenli kan temini konusundaki başarısını ilik nakli ve kök hücre tedavisi alanına da taşıyan Kızılay, Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü TÜRKÖK projesi ile nakil bekleyen hastaların umudu oldu.

2015'te bir milyon 937 bin olan kan bağışı, geçen yıl 2 milyon 700 bine ulaşırken TÜRKÖK projesiyle kemik iliği bağışçılığında hedeflenen 500 bin rakamı da geçildi. 4 bin 104 eşleşme içerisinde bin 115 başarılı kemik iliği nakli yapılırken projenin başından bugüne kadar 518 bin 104 kişi ise kök hücre bağışında bulundu.

Kan ürünlerinden elde edilen ilaçların Türkiye'de üretimi için de harekete geçildi. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak kan plazmasından elde edilecek ilaçların yerli ve milli imkanlarla üretilmesi için "Plazma Fraksiyonasyon Fabrikası Projesi" başlatıldı. Türkiye'nin ihtiyacı olan kan ürünlerini sağlayacak fabrikayla 3 milyar liralık bir tasarrufun sağlanması hedefleniyor.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.